Czosnkowo-ziołowe babeczki z pastą drobiową i tuńczykową

Pyszne, efektowne, idealne na przyjęcie. Warto je upiec i przechowywać w razie nagłej wizyty gości.

Dodany przez: Osia

Czosnkowo-ziołowe babeczki z pastą drobiową i tuńczykową

Na zimno

Czas przygotowania:
Kalorie:
110 kcal
Porcje:
24 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • Babeczki z kruchego ciasta:
  • * 300 g. mąki
  • * 200 g masła
  • * jedna łyżka cukru pudru
  • * pół łyżeczki soli
  • * 2 łyżki śmietany lub dwa żółtka
  • * jedna łyżeczka czosnku granulowanego, jedna łyżeczka ziół prowansalskich
  • * pół strąka żółtej papryki
  • * około 10-14 sztuk pomidorków koktajlowych
  • * pół zielonego ogórka
  • * kilka listków bazylii lub pietruszki
  • Pasta tuńczykowa:
  • * puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • * mała cebulka
  • * trzy łyżki szczypiorku
  • * trzy czubate łyżki serka homogenizowanego o smaku naturalnym
  • * łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
  • * sól i pieprz
  • Pasta drobiowa:
  • * jedna ugotowana podwójna pierś z kurczaka średniej wielkości
  • * trzy łyżki serka homogenizowanego o smaku naturalnym
  • * łyżka majonezu
  • * pół łyżeczki ostrego curry
  • * łyżka posiekanej natki pietruszki
  • * sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Babeczki z kruchego ciasta:
  2. Mąkę przesiać na stolnicę razem z cukrem pudrem i solą. Posiekać miękkie masło, dodać śmietanę lub żółtka i zagnieść ciasto. Uformować kulę i owinąć w folię. Schłodzić w lodówce około 30 minut. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować na placek o grubości około 2-3 mm. Wycinać kółka szklanką i wyklejać foremki na babeczki ciastem. Można tez użyć foremki na muffiny, wyklejając ją tylko 2-3 cm. ponad dno. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 12-15 minut.
  3. Warzywa dokładnie myjemy. Paprykę kroimy w trójkąciki, obranego ogórka w półplasterki. Przekrawamy na połówki pomidorki koktajlowe, jeżeli są nieco większe to na ćwiartki.
  4. Pasta drobiowa:
  5. Pierś bardzo drobno posiekać nożem lub zetrzeć blenderem. Dodać serek, majonez i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
  6. Pasta tuńczykowa:
  7. Tuńczyka odsączyć i ugnieść widelcem z serkiem, przyprawami i szczypiorkiem. Wrzucić posiekany szczypiorek i małą cebulkę drobno pokrojoną. Wszystko dokładnie wymieszać.
kurczak przekąska pasta tuńczyk babeczki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze