Czosnkowo-ziołowe babeczki z pastą drobiową i tuńczykową
Ocena:
4.54
(173)
3 godz. 0 min.
Pyszne, efektowne, idealne na przyjęcie. Warto je upiec i przechowywać w razie nagłej wizyty gości.
Składniki:
Babeczki z kruchego ciasta:
* 300 g. mąki
* 200 g masła
* jedna łyżka cukru pudru
* pół łyżeczki soli
* 2 łyżki śmietany lub dwa żółtka
* jedna łyżeczka czosnku granulowanego, jedna łyżeczka ziół prowansalskich
* pół strąka żółtej papryki
* około 10-14 sztuk pomidorków koktajlowych
* pół zielonego ogórka
* kilka listków bazylii lub pietruszki
Pasta tuńczykowa:
* puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
* mała cebulka
* trzy łyżki szczypiorku
* trzy czubate łyżki serka homogenizowanego o smaku naturalnym
* łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
* sól i pieprz
Pasta drobiowa:
* jedna ugotowana podwójna pierś z kurczaka średniej wielkości
* trzy łyżki serka homogenizowanego o smaku naturalnym
* łyżka majonezu
* pół łyżeczki ostrego curry
* łyżka posiekanej natki pietruszki
* sól i pieprz
Czosnkowo-ziołowe babeczki z pastą drobiową i tuńczykową - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Babeczki z kruchego ciasta:
Mąkę przesiać na stolnicę razem z cukrem pudrem i solą. Posiekać miękkie masło, dodać śmietanę lub żółtka i zagnieść ciasto. Uformować kulę i owinąć w folię. Schłodzić w lodówce około 30 minut. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować na placek o grubości około 2-3 mm. Wycinać kółka szklanką i wyklejać foremki na babeczki ciastem. Można tez użyć foremki na muffiny, wyklejając ją tylko 2-3 cm. ponad dno. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 12-15 minut.
Warzywa dokładnie myjemy. Paprykę kroimy w trójkąciki, obranego ogórka w półplasterki. Przekrawamy na połówki pomidorki koktajlowe, jeżeli są nieco większe to na ćwiartki.
Pasta drobiowa:
Pierś bardzo drobno posiekać nożem lub zetrzeć blenderem. Dodać serek, majonez i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Pasta tuńczykowa:
Tuńczyka odsączyć i ugnieść widelcem z serkiem, przyprawami i szczypiorkiem. Wrzucić posiekany szczypiorek i małą cebulkę drobno pokrojoną. Wszystko dokładnie wymieszać.