Czerwony ryż na ostro

Inaczej to ryż po turecku. Wyśmienity dodatek do dań z grilla.

Dodany przez: Bahus1

Czerwony ryż na ostro

Dania główne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 3 głosów)

Składniki

  • 1 szklanka długoziarnistego ryżu
  • 1 szklanka soku pomidorowego
  • 1,5 szklanki rosołu (może być z kostki)
  • 3 łyżki masła lub innego tłuszczu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (30%)
  • 1 średnia cebula
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanej ostrej papryki
  • szczypta sproszkowanego chili
  • sól i przyprawa maggi do smaku
  • 1 szklanka to 200 ml*

Przygotowanie

  1. Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu. Wrzucić opłukany i osączony ryż. Ciągle mieszając smażyć do uzyskania złotego koloru. Ryż przełożyć do garnka o grubym dnie. Zalać sokiem pomidorowym oraz rosołem, w którym uprzednio rozpuścić koncentrat pomidorowy. Dodać przyprawy. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na pozostałym tłuszczu. Dodać do ryżu. Wymieszać. Gotować na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, do miękkości. Z ryżu formować porcje, jako formy używając np. filiżanki do kawy.
obiad ryż sok pomidorowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze