Getty/iStock
4.48 (160)
Ciepłe lody to deser w postaci słodkiej waniliowej pianki oblanej roztopioną czekoladą. Kiedyś można było je kupić niemal w każdym szkolnym sklepiku i cukierni, dlatego dla wielu to niezapomniany smak z dzieciństwa. Podawane w chrupiącym, waflowym kubku, znajdą swoich miłośników nie tylko wśród dzieci. Jak zrobić ciepłe lody? Poznaj prosty przepis, dzięki któremu w łatwy sposób przygotujesz je w domu.
cukier 160 g
miód 250 g
woda 80 ml
białka 3 szt.
sól 0.25 g
ekstrakt waniliowy 4 ml
sok z cytryny 10 ml
czekolada deserowa 150 g
masło 80
wafle 12 szt.
Wodę z cukrem i miodem (możemy go zastąpić syropem daktylowym lub z agawy) umieszczamy w rondelku i mieszamy rózgą na jednolitą masę. Podgrzewamy syrop przez ok. 10 minut na średniej mocy palnika, bez mieszania, aż płyn osiągnie ok. 110 stopni Celsjusza (warto użyć termometru cukierniczego).
Pod koniec podgrzewania syropu ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną masę (pianka powinna sprężysta, a po odwróceniu miski dnem do góry nie będzie spływać). Dodajemy sok z cytryny i mieszamy jeszcze przez kilka sekund do połączenia.
Gotowy syrop wlewamy cienkim strumieniem do ubitych białek z cytryną, stale ubijając pianę, aż stanie się lśniąca i gęsta. Na końcu dodajemy ekstrakt waniliowy i mieszamy do połączenia. Jeszcze ciepłą piankę przekładamy do rękawa cukierniczego i delikatnie wyciskamy do wafelków. Odstawiamy w chłodne miejsce.
Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w garnuszku, nie doprowadzając do zagotowania. Następnie ostudzone lody zanurzamy w rozpuszczonej czekoladzie. Całość chłodzimy w lodówce do stężenia.
Ciepłe lody możemy podać również z kolorową posypką, a czekoladę deserową zastąpić mleczną lub białą.