"Ciasto cappucino"

Prawdziwa słodycz która umili spotkanie przy kawie lub herbacie.

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 3.4 z 5 głosów)

Składniki

  • Ciasto nr.1
  • 8 jajek
  • 20 dag cukru
  • 16 dag mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ciasto nr.2
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 5 żółtek
  • cukier waniliowy
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (bez cukru)
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 3-4 łyżki kawy Cappuccino o smaku śmietankowym lub waniliowym
  • Przełożenie ciasta:
  • Ciasto nr.1- masa- ciasto nr.2 (beza)- masa- ciasto nr.1 -polewa
  • czekoladowa i wiórka kokosowe.

Przygotowanie

  1. Ciasto nr.1 Z podanych składników upiec biszkopt. Po upieczeniu zimny biszkopt przekroić na 2 części.
  2. Ciasto nr.2 Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać wiórka kokosowe z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Piec( na papierze do pieczenia) na złoty kolor w temp. 160-180 stopni przez około 20-30 minut.
  3. Masa: Mleko,cukier,budyń,mąkę,cukier waniliowy i żółtka wymieszać i ugotować budyń. Masło lub margarynę utrzeć na puch,dodawać stopniowo wystudzony budyń oraz kawę Cappuccino ciągle ucierając aż powstanie masa.
  4. Przełożenie ciasta: Ciasto nr.1- masa- ciasto nr.2 (beza)- masa- ciasto nr.1 -polewa czekoladowa i wiórka kokosowe.
deser kawa cappuccino masa wiórka kokosowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze