Przepis na pikantny chłodnik z papryką i czosnkiem
Składniki:
ogórek sałatkowy
czerwona papryka
1/2 zielonej papryki
1/2 kg truskawek
1–2 ząbki czosnku
100 ml białego wytrawnego wina
100 ml najwyższej jakości oliwy
łyżeczka balsamico
bardzo czerstwa bułka
cukier, sól, biały pieprz
kilka listków świeżej mięty
Chłodnik z papryką i czosnkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ogórka obieramy, przecinamy na pół, łyżeczką usuwamy pestki, resztę wkrajamy do kielicha blendera, podobnie jak oczyszczone papryki i truskawki oraz czosnek. Miksujemy na gładko, dolewamy wino, oliwę i ocet. Ścieramy bułkę – tyle, żeby odpowiadała nam konsystencja, ponownie miksujemy, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dobrze schładzamy, rozlewamy do szklanek. Każdą porcję skrapiamy oliwą, dekorujemy miętą.
* Chłodnik można dodatkowo wymieszać z pokrojoną w cienkie paski kiełbasą chorizo lub salami, sprawdzi się też kindziuk. W takiej postaci, podany np. ze świeżą ciabattą oliwkową wystarczy za obiad w upalny dzień.
* Wino do chłodnika powinno być jak najbardziej mineralne, najprostszym wyborem będzie chardonnay.