Chipsy domowe

Chipsy smakują wyśmienicie:))są bardzo chrupiące.

Dodany przez: Anullka

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • sól
  • słodka papryka
  • olej do smażenia
  • Dodatkowo:
  • czosnek w proszku
  • cebulka prażona ,roztarta na miazgę.

Przygotowanie

  1. Ziemniaki umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem,bardzo cieniutko pokroić(najlepiej takim nożem jak na zdjęciu,plasterki są bardzo cieniutkie jednakowej grubości.
  2. Smażyć w głębokim oleju,wrzucając pojedyńczo żeby się nie posklejały,chipsy zaraz wypłyną na wierzch ,smażyć aż będą chrupiące.Wyjąć na ręcznik papierowy,odsączyć.
  3. Suche chipsy posypać solą i słodką papryką,można też posypać solą i czosnkiem w proszku, lub suszoną prażoną roztartą na miazgę cebulką.
  4. Żeby chipsy się udały, muszą być bardzo cienko pokrojone.
  5. Smacznego:)
przyprawy przekąska dla dzieci chipsy olej ziemniaki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze