Aromatyczne i klasyczne, w latach 80 popularne danie w przydrożnych pustynnych restauracjach w USA:)
Składniki:
Podwójna pierś z kurczaka (oczyszczona z tłuszczu i chrząstek)
sól
pieprz
bazylia
biały pieprz
sok z 1 limonki (lub cytryny, ale polecam limonkę)
70 ml białego wytrawnego wina
3 łyżki klarowanego masła
drobno starty czosnek
ser (wedle upodobań może być gouda, mozarella lub ser owczy)
suszone pomidory pokrojone w cienkie paski
Chicken bryan - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Oczyszczone mięso rozdzielamy na dwie pojedyncze piersi, i następnie każdą połówkę kroimy wzdłuż zaczynająć od grubszego końca, tak aby otrzymać w sumie 4 dość grube kawałki mięsa. Posypujemy solą i pieprzem, i odstawiamy do lodówki.
W małym garnku podgrzewamy masło, dodajemy białe wino, sok z limonki oraz czosnek i trzymamy na średnim ogniu, aż czosnek lekko się podsmaży. Na koniec dodajemy szczyptę białego pieprzu oraz pół łyżeczki bazylii. Można do smaku dodać kilka kropel Tabasco.
Mięso możemy usmażyć lub grillować. Smażymy na średnim ogniu z niewielką ilością oleju na patelni (z uwagi na grubość, smażenie trwa długo, ale mięso jest bardzo soczyste). Pod koniec smażenia/grillowania na mięso kładziemy ser, tak żeby się lekko rozpuścił. Gotowe mięso wykładamy na papierowy ręcznik i po chwili na czysty tależ. Polewamy wczesniej zrobionym sosem i kładziemy na wierzch pocięte suszone pomidory.
Najlepiej podawać z grubo krojonymi frytkami, bądź z faszerowanymi serem i bekonem ziemniakami. Do posypania polecam użyć ziół prowansalskich.