Natknęłam się już na kilka przepisów ciast z burakiem. Oto moja wersja - babeczki
Składniki:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mielonych orzechów (ja miałam ziemne, ale można poeksperymentować z innymi)
1 szklanka startego na drobnych oczkach buraka (ok. 2 sztuki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Buraczkowe babeczki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Jajka ubić z cukrem, ciągle ubijając, dolewać jogurt i olej, dodać buraka odciśniętego z nadmiaru soku. I w tym momencie należy zwolnić obroty miksera, bo masa zaczyna pryskać. Powoli dosypywać mąkę z proszkiem i orzechy. całość dokładnie połączyć. Foremki babeczek nasmarować masłem, wlewać porcje ciasta, ok. 2 łyżki. Piec ok.20 minut w 180 stopni. Po wystudzeniu wyjąć z foremek i polać polewą czekoladową. I niesforne paluszki dzieci już nie mogą się doczekać, aby choć polizać polewę.