Przepis na babeczki - brytyjskie babeczki - meat pies
Składniki:
40 dag mąki
20 dag masła
jajko
sól
czerstwa bułeczka
40 dag wieprzowiny
po 5 dag surowego i wędzonego boczku
2 szalotki
2 ząbki czosnku
jajko
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
masło do formy
żółtko do smarowania
Brytyjskie babeczki - meat pies - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przepis na babeczki - brytyjskie babeczki - meat pies
Z mąki, masła, jajka i szczypty soli oraz 2 łyżek wody zagniatamy ciasto, owijamy folią i wkładamy na 2 godz. do lodówki.
Bułeczkę moczymy w letniej wodzie. Mięso z surowym i wędzonym boczkiem przepuszczamy przez maszynkę. Szalotki i czosnek obieramy, drobno siekamy, mieszamy z odciśniętą bułką, jajkiem, solą, świeżo mielonym pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i mięsem.
Z 2/3 ciasta rozwałkowujemy placek grubości 4 mm i wyklejamy dno i boki naczynek do suflecików lub foremek do babeczek. Nakładamy nadzienie.
Resztę ciasta rozwałkowujemy, wycinamy odpowiedniej wielkości kółka i przykrywamy nadzienie, dekoracyjnie zlepiając brzegi. Wierzch babeczek smarujemy rozmąconym żółtkiem. Na środku każdego wycinamy okrągłą dziurkę, żeby farsz mógł odparować. Pieczemy 50 min w temp. 180°C.
Brytyjczycy przygotowują swoje meat pies z bardzo różnymi farszami. Najpopularniejsze są oczywiście z wieprzowiny, ale mogą być także z drobiu, dziczyzny, jagnięciny lub z podrobów.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!