borowki_czarne_czarne_jagody_pasteryzowane

Borówki czarne (czarne jagody) - pasteryzowane

Ocena:

4.42 (206)

  • 50 min.
  • dla 10 osób
Owoce są pasteryzowane bez dodatku cukru.

Składniki:

  • jagody - ile mamy, lub ile chcemy przetworzyć

Borówki czarne (czarne jagody) - pasteryzowane - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Owoce przebrać odrzucając zanieczyszczenia i owoce nieświeże mające zwykle pomarszczoną powierzchnię i zmienioną barwę oraz smak gorzki.
  • Przebrane borówki spławić lub opłukać w następujący sposób:
  • małe porcje owoców zanurzać na chwilę na sicie do dużej ilości wody.
  • Osaczone owoce łagodnie podgrzać i gorącymi napełniać ogrzane słoje lub butelki, niezwłocznie zamykać je i pasteryzować w temperaturze 90°C:
  • - półlitrowe butelki i słoje — 15 min,
  • - większe — 20 min.
  • Jagody pasteryzowane ( same owoce - bez cukru)... po otworzeniu możesz je sobie słodzić, tyle ile masz ochotę...a także używać ich w razie biegunki.... bez cukru...
  • window.onload=window.print();
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne