Cukinia w zalewie musztardowej.

Smaczna sałatka - jako dodatek do głównego dania obiadowego i nie tylko.

Dodany przez: Aseret

Cukinia w zalewie musztardowej.

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • Na 1 litr wody,
  • - 3/4 szkl. octu,
  • - 2 łyżki soli,
  • - 1 szkl cukru

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki zagotować i odstawić, aby zalewa wystygła.
  2. Do ochłodzonej zalewy dodać 5 łyżek musztardy stołowej.
  3. Cukinię (a także możemy robić ogórki. kabaczek lub patisony.) obrać ze skóry, wydrążyć miąższ z nasionami i pokroić w kostkę, plastry lub słupki.
  4. Do każdego słoika dodać 2 ząbki czosnku, koper, liście laurowe, po 2-3 ziarenka : ziele angielskie i pieprz.
  5. Zalać cukinię ogórki, patisony lub kabaczek zalewą, zakręcić słoiki i pasteryzować 5 minut. Zalewy wystarcza na 7 słoiczków po 750 ml każdy, jak widać na głównej fotce.
przetwory warzywa cukinia zalewa musztarda
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze