BISZKOPT Z PTASIM MLECZKIEM I GALARETKĄ

Pyszne ciasto na upalne dni

Dodany przez: anetamlp

BISZKOPT Z PTASIM MLECZKIEM I GALARETKĄ

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
16 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 2 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 3 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • łyżka octu,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • puszka brzoskwiń
  • galaretka niebieska, czerwona i pomarańczowa
  • 2 opakowania Śnieżki
  • 400 ml mleka

Przygotowanie

  1. Ciasto: ubić pianę z białek z dodatkiem cukru. Żółtka z octem i proszkiem do pieczenia wymieszać i dodać do piany. Dodawać po trochu mąkę. Wymieszać delikatnie. Wylać do tortownicy i piec ok. 25 minut w 170*C. Ciasto wystudzić i przekroić na dwa placki. Biszkopty nasączyć zalewą z brzoskwiń. Galaretkę niebieską rozpuścić w pół szklanki gorącej wody i ostudzić. Śnieżkę przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Galaretkę wlać do Śnieżki i masę wylać na biszkopt. Przykryć drugim plackiem. Tak samo postąpić z drugą Śnieżką i czerwoną galaretką. Masę wylać na biszkopt. Schłodzić godzinę. Na wierzchu rozłożyć plasterki brzoskwiń i zalać pomarańczową galaretką przygotowaną wg instrukcji na opakowaniu. Odstawić do stężenia.
deser dla dzieci biszkopt galaretka ptasie mleczko
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze