Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.49 (193)
Pomysł na śniadanie lub przekąskę z awokado w roli głównej. Szybkie przygotowanie i wyjątkowe połączenie smakowe - to właśnie ten przepis na awokado!
awokado 3 szt.
jajka 6 szt.
łosoś wędzony 150 g
szczypiorek 15 g
pieprz 3 g
kromka chleba 6 szt.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Awokado przecinamy wzdłuż na pół i usuwamy pestki. Odcinamy niewielki kawałek od strony skórki z połówek awokado, aby zapobiec ich przetoczeniu, i układamy na blasze do pieczenia.
Ze środka, wokół pestki wydobywamy trochę miąższu, wkładamy w to miejsce plasterek łososia, robiąc wgłębienie, następnie umieszczamy żółtko, potem lekko ubijamy pozostałe białka i wlewamy wokół żółtek – tyle, aby się nie wylały.
Oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i zapiekamy przez 10 min lub do momentu, aż białka się zetną.
Posypujemy szczypiorkiem i szczyptą soli. Podajemy z grzankami z chleba żytniego.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2018
Porady
Zobacz też: rillette z wędzonego i pieczonego łososia