aromatyczne_puree_z_soczewicy

Aromatyczne puree z soczewicy

Ocena:

4.46 (176)

  • 15 min.
  • dla 3 osób
Proste i tanie - jako dodatek lub samodzielna potrawa

Składniki:

  • 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 pomidor
  • 1 średniej wielkości cebula
  • olej
  • przyprawy (sól, pieprz, sól ziołowa, curry, ostra papryka w proszku, czosnek granulowany lub staropolski, kminek mielony)

Aromatyczne puree z soczewicy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1. Odmierzoną ilość soczewicy wsypać do garnka, zalać wrzątkiem, gotować z dodatkiem soli ok. 7 minut. Odcedzić na sitku lub durszlaku, przelać zimną wodą, umieścić w garnku lub zamykanym pojemniku.
  • Uwaga! Czerwona soczewica ma tendencje do szybkiego rozgotowywania, dlatego nawet przed upływem podanego czasu warto sprawdzić, czy ziarna nie są już miękkie.
  • 2. Pomidora umyć, pokroić w kostkę, dodać do pojemnika z soczewicą, wymieszać. Przyprawić według uznania, ponownie wymieszać, przykryć i odstawić do lodówki na około godzinę - podczas chłodzenia można jeszcze raz wymieszać.
  • 3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę lub piórka.
  • 4. W głębokim garnku rozgrzać olej (ok. 1-1,5 cm ponad dno), wrzucić cebulę, przesmażyć ok. 2 minut, mieszając. Po tym czasie dodać soczewicę z pomidorem, smażyć od czasu do czasu mieszając przez ok. 5 minut.
  • 5. Podawać jako dodatek lub samodzielną potrawę.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne