Proste i tanie - jako dodatek lub samodzielna potrawa
Składniki:
3/4 szklanki czerwonej soczewicy
1 pomidor
1 średniej wielkości cebula
olej
przyprawy (sól, pieprz, sól ziołowa, curry, ostra papryka w proszku, czosnek granulowany lub staropolski, kminek mielony)
Aromatyczne puree z soczewicy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1. Odmierzoną ilość soczewicy wsypać do garnka, zalać wrzątkiem, gotować z dodatkiem soli ok. 7 minut. Odcedzić na sitku lub durszlaku, przelać zimną wodą, umieścić w garnku lub zamykanym pojemniku.
Uwaga! Czerwona soczewica ma tendencje do szybkiego rozgotowywania, dlatego nawet przed upływem podanego czasu warto sprawdzić, czy ziarna nie są już miękkie.
2. Pomidora umyć, pokroić w kostkę, dodać do pojemnika z soczewicą, wymieszać. Przyprawić według uznania, ponownie wymieszać, przykryć i odstawić do lodówki na około godzinę - podczas chłodzenia można jeszcze raz wymieszać.
3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę lub piórka.
4. W głębokim garnku rozgrzać olej (ok. 1-1,5 cm ponad dno), wrzucić cebulę, przesmażyć ok. 2 minut, mieszając. Po tym czasie dodać soczewicę z pomidorem, smażyć od czasu do czasu mieszając przez ok. 5 minut.