Ziemniaczano - serowe gratin

Ocena:

4.45 (178)

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cienkie plasterki i gotować 2 minuty w lekko osolonym mleku. Odcedzić, pozostawiając mleko w garnku. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć w nim ziemniaki.

Składniki:

  • - 1 kilogram ziemniaków
  • - 600 ml mleka
  • - 100 gram serka topionego kremowego
  • - 2 ząbki czosnku
  • - łyżka masła
  • - 150 gram sera żółtego Aldamer

Ziemniaczano - serowe gratin - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w cienkie plasterki i gotować 2 minuty w lekko osolonym mleku. Odcedzić, pozostawiając mleko w garnku. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć w nim ziemniaki.
  • Do mleka dodać serek topiony, pieprz, gałkę muszkatołową oraz rozdrobniony czosnek. Wszystkie składniki połączyć oraz podgrzać. Polać ziemniaki, posypać serem żółtym (startym na tarce o grubym oczku) i upiec w piekarniku rozgrzanym do 180st.C przez ok. 45 minut. Smacznego!

Porady

Zobacz też: Fondue czekoladowe czy fondue serowe – uczta na gorąco!

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne