Przepis na zupę ogórkową to jeden z pierwszych obiadów, jakich uczymy się od naszych mam czy babć. Aby ją przygotować, wystarczy bowiem tylko kilka składników, jeden duży gar oraz odrobina czasu poświęcona na krojenie i ścieranie na tarce. Czasem jednak warto nieco odejść od tradycji i dorzucić coś spoza klasycznej listy produktów, aby osiągnąć jeszcze lepszy efekt. Spróbujcie dorzucić ten składnik, a będziecie zachwyceni smakiem i aromatem zupy.

Jak zrobić najprostszą zupę ogórkową?

Zanim przejdziemy do ulepszeń, zacznijmy od podstaw, czyli klasycznego przepisu. Aby osiągnąć smak, który pamiętamy z kuchni mamy lub babci, trzeba trzymać się kilku podstawowych zasad:

  • najlepszy wywar do ogórkowej wychodzi na żeberkach,
  • marchew, pietruszkę i seler do bulionu warto wcześniej podpiec w piekarniku, aby się lekko zarumieniły,
  • cebulę koniecznie podpalamy nad ogniem, aby wydobyć z niej więcej zapachu i smaku,
  • najlepiej też nie obierać cebuli i wrzucić ją do garnka w łupinie, a bulion nabierze lepszego koloru,
  • do zupy ogórkowej wybieramy nieduże, jędrne i chrupkie ogórki kiszone, które nie są puste w środku,
  • starte ogórki najpierw przesmażamy na maśle, a dopiero później wrzucamy do bulionu,
  • zupę ogórkową zabielamy śmietaną, serkiem śmietankowym lub odrobiną mascarpone,
  • gotową zupę doprawiamy dużą ilością koperku, który nada jej wyjątkowego aromatu.

Co dodaje się do zupy ogórkowej, żeby była lepsza?

Aby podkręcić smak i aromat tradycyjnej zupy ogórkowej, warto dodać kilka jabłek. Choć ten składnik początkowo wydaje się przedziwny, to genialnie współgra z kwaśnymi kiszonymi nutami i delikatnie je osładza, tworząc zbalansowane, wyraziste danie. Nie wrzucamy ich jednak tak po prostu do garnka, tylko obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach, podobnie jak same ogórki. 

Warto jednak pamiętać o odpowiednich proporcjach, aby nie przyćmić jabłkiem smaku ogórków. Najlepiej więc przyjąć, że na każdy litr bulionu wystarczą 2 niewielkie owoce. Taka ilość nie zdominuje kwaśnego charakteru zupy i pozwoli osiągnąć idealnie zrównoważony smak.

Zupa ogórkowa - inne pomysły na nietypowe dodatki

Zupa ogórkowa z jabłkiem to tylko jeden z wielu pomysłów na urozmaicenie klasycznego przepisu. Jeśli więc chcecie poeksperymentować z innymi smakami, możecie dorzucić do garnka również takie produkty jak:

  • pulpety wieprzowe lub drobiowe,
  • ogórki małosolne,
  • jajko gotowane na twardo,
  • kasza manna, jaglana lub jęczmienna,
  • mleczko kokosowe,
  • kurkuma.