Ugotowany makaron to jedna z rzeczy, które często zostają nam z obiadu. Zwykle wtedy chowamy go do lodówki, ale kolejnego dnia nie smakuje już tak dobrze, więc nie mamy pomysłu jak go wykorzystać. W takich sytuacjach genialnie sprawdzi się ten sprytny przepis. Wystarczy dodać 2 składniki i zblendować wszystko razem, a w kilka minut powstanie genialny obiad dla całej rodziny.
Co zrobić z makaronem po obiedzie?
Ugotowany makaron do zupy, sosu czy gulaszu najczęściej wykorzystujemy do sałatki makaronowej, jednak jest o wiele lepszy patent. Mało kto wie, że można z niego zrobić zupełnie nowe danie na ciepło. Co więcej, ta potrawa na pierwszy rzut oka wcale nie przypomina klusek ani smakiem, ani wyglądem i mało kto potrafi zgadnąć, co znajduje się w środku. Chodzi o pomysłowe i niskobudżetowe placki z makaronu. Jeśli jeszcze nie znacie tego przysmaku, koniecznie go spróbujcie.
Jak zrobić placki z makaronu?
Przepis na placki makaronowe to prawdziwa bułka z masłem. Aby je zrobić wystarczy bowiem tylko zblendować makaron z pomidorem i cebulą, a następnie smażyć powstałą masę porcjami na rozgrzanej patelni. Oczywiście taką podstawową listę składników można wzbogacić ulubionymi dodatkami, takimi jak zioła, suszone pomidory czy oliwki. Placki z makaronu będą genialnie smakowały w każdej z tych wersji, więc wybór należy już tylko do was.
Szybko usmażycie na tego typu patelniach:
Przepis na placki z makaronu
Składniki:
- 300 g ugotowanego makaronu
- 1 cebula
- 1 pomidor
- ulubione świeże zioła
- sól i pieprz
- garść tartego sera żółtego
Zblendujecie go przy pomocy tych blenderów:
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i siekamy, a pomidory myjemy i kroimy w ósemki. Wszystko to blendujemy z ugotowanym makaronem na gładką, jednolitą masę. Do gotowego ciasta dodajemy posiekane zioła i doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Masę wylewamy niewielkimi porcjami na rozgrzany olej i smażymy placki z obu stron na złoty kolor. Jeszcze gorące placki z makaronu posypujemy startym serem i podajemy solo lub z ulubionym sosem.