Papryka konserwowa to wspaniały dodatek do kanapek, tortilii,  sałatek. Jest doskonałym dodatkiem do sosów, świetnie pasuje do pizzy, a cięta na słupki i chrupana podczas filmu doskonale zastępuje niezdrowe chipsy. Jej wyrazisty octowy smak orzeźwia i ożywia każde danie. Warto mieć zawsze pod ręką choć kilka słoików własnoręcznie zrobione papryki konserwowej, by urozmaicać dania i dostarczać sobie cennych witamin.

Papryka konserwowa – o czym trzeba pamiętać, żeby nie zepsuć przetworów?

Przed wykonaniem przetworów musicie pamiętać o dokładnym umyciu i wyparzeniu słoików wrzątkiem. Wyparzenia wymagają też pokrywki, nawet wtedy, gdy kupiliście zupełnie nowe. Oprócz tego istotny jest zakup świeżych warzyw. Do przetworów nie nadają się papryki, które mają ciemne plamki lub chociażby najmniejszy ślad pleśni. Takie egzemplarze odrzućcie, bo nawet jeśli np. wykroicie pleśń, to nie macie gwarancji, że nie przeszła ona już na resztę papryki. W ten sposób możecie niechcący popsuć resztę warzyw w słoiku. 

Papryka konserwowa – zobacz, jaki składnik trzeba zmienić, by smakowała nieziemsko

Zazwyczaj do marynowanej papryki dodajemy ziaren gorczycy. W przypadku naszego przepisu, zamieniamy ją na musztardę. Dzięki temu papryka zyskuje dodatkową słodycz i zupełnie niepowtarzalny smak.  

Do zrobienia papryki konserwowej, której smak podbija kubki smakowe, potrzebujecie:

  • 1,5 kg papryki,
  • po 2 łyżeczki musztardy francuskiej (wkładacie ją do każdego słoika)
  • 5 ząbków czosnku
  • 8 ziaren angielski
  • po 1 listku laurowym do każdego słoika
  • po 6 ziaren czarnego pieprzu

Oprócz tego musicie naszykować składniki do zalewy takie jak:

  • 3 szklanki wody,
  • 1 szklankę cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • ½ szklanki oleju
  • 1 niepełną szklankę octu

Na samym początku umyjcie paprykę, przekrójcie na pół i wyjmijcie z niej nasiona. Później do umytych słoików układajcie na dno: po 2 łyżeczki musztardy francuskiej, 1 liść laurowy, 6 ziarenek pieprzu czarnego, 8 ziaren ziela angielskiego. Na taką wyściółkę ułóżcie ciasno połówki papryki i przygotujcie zalewę. W tym celu wlejcie do garnka wodę, dodajcie cukier, sól, ocet oraz olej. Zagotujcie wszystko i zalejcie każdy słoik, tak, by zalew zakryła wszystkie papryki. Mocno zakręćcie, a następnie pasteryzujecie 10 minut w wodzie.