Nikogo nie trzeba chyba przekonywać, że leczo to jeden z naszych ulubionych letnich dań. W sezonie na tanią i pyszną paprykę chętnie przygotowujemy je w klasycznej odsłonie lub w różnych wersjach, dodając kukurydzę, pieczarki, kurczaka czy nawet ziemniaki. Jest jednak jeszcze inny, nieco mniej popularny składnik, który podkręca tę potrawę i dodaje jej 300% więcej smaku. Zobaczcie, o czym mowa i koniecznie przetestujcie takie domowe leczo. 

Co dodać do leczo, aby było jeszcze lepsze?

Klasyczny przepis na leczo jest tak pyszny, że nie potrzebuje już wielu dodatków. Gotowe danie warto jednak podkręcić i podać je z pokruszonym serem feta. Dzięki temu słonemu dodatkowi, potrawa nabierze nie tylko głębszego smaku i bardziej kremowej konsystencji. Co więcej, takie leczo z serem feta przy okazji będzie jeszcze ładniej prezentowało się na talerzu.

Jak zrobić leczo z serem feta?

Same proporcje składników mogą tu być przeróżne, bo niektórzy lubią więcej papryki, a inni wolą przewagę smaku cukinii. Podobna dowolność tyczy się przypraw i ziół, gdyż sprawdzą się tutaj zarówno słodka, ostra i wędzona papryka, jak i zioła prowansalskie czy oregano. Warto jednak sztywno trzymać się 1 zasady i wybrać dobrej jakości ser, który ma nieco bardziej zwartą konsystencję, gdyż w sklepach znajdziemy wiele zamienników "typu feta" lub zwane serem sałatkowym, a to jednak nie jest to samo. Pamiętajmy też, że fetę dodajemy dopiero na sam koniec, gdy serwujemy gotowe danie na talerzu. Gdy dorzucimy ją do garnka z gotującymi się warzywami, błyskawicznie się rozpłynie i nie będzie już tak efektownie wyglądała.

Zawekujesz je szczelnie w tych słoikach:

Przepis na leczo z serem feta

Składniki:

  • 4 różnokolorowe papryki
  • 1 duża cukinia
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,5 kg pomidorów
  • 2 cebule
  • 1 opakowanie sera feta
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Cukinię i papryki dokładnie myjemy i kroimy w kostkę, a cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni podsmażamy kolejno cebulkę i czosnek, a następnie przekładamy je do garnka i oddzielnie podsmażamy cukinię oraz papryki. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i wrzucamy do garnka razem ze wszystkimi warzywami. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu tak długo, aż pomidory puszczą sok, a cukinia i papryka zmiękną. Na koniec dodajemy przyprawy i serwujemy całość z dużą ilością drobno pokruszonej fety.