Pulpety zwykle kojarzą wam się z sosem pomidorowym lub koperkowym? To jedno z najpopularniejszych dań, zaraz po spaghetti bolognese z mielonego mięsa. Jednak nie zawsze małe kotleciki muszą być przygotowane z wołowiny czy drobiu. Te wiosenne kuleczki zasmakują smakiem i aromatem, który można skomponować na bazie warzyw. Główną rolę gra tutaj cukinia, która jest królową letnich obiadów. Nie tylko placków. Sprawdźcie nasz przepis, a zostanie z wami na znacznie dłużej.
Jak zrobić pulpety z cukinii?
Do tego dania przygotujcie tarkę lub drobną szatkownicę, z której pomocą zrobicie znacznie szybciej to danie. Wystarczy niewielka patelnia, aby obsmażyć drobne pulpety.
Składniki:
- 2 małe cukinie lub 1 duża sztuka,
- jajko,
- 5 łyżek bułki tartej - w zależności, jak dużo wilgoci będzie zawierać cukinia,
- bazylia świeża,
- suszone zioła typu oregano i tymianek,
- szczypta pieprzu,
- szczypta soli,
- olej do smażenia,
- passata pomidorowa lub 600 g świeżych pomidorów,
- oliwa z oliwek,
- 2 ząbki czosnku.
Przygotowanie:
- Pomidory sparzcie wrzątkiem i obierzcie ze skórki. Pokrójcie w ósemki.
- Jeżeli używacie passaty lub pomidorków w puszce, upewnijcie się, ze nie zawierają skórek.
- Przesmażcie na oliwie z oliwek pomidory na patelni z dodatkie3m wyciśniętego czosnku.
- Duście przez około 15 minut.
- Posiekajcie bazylię i dodajcie do sosu.
- Cukinię dokładnie umyjcie i odetnijcie końcówki.
- Zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach.
- Odciśnijcie nadmiar wody z cukinii.
- Doprawcie solą, pieprzem i ziołami.
- Wymieszajcie z jajkiem i bułką tartą.
- Jeżeli chcecie wzbogacić ich smak, wymieszajcie z kilkoma łyżeczkami mielonych migdałów lub mąką migdałową.
- Uformujcie drobne pulpety i smażcie na złoty kolor na oleju lub oliwie.
- Podawajcie z ciepłym sosem pomidorowym.
Czy cukinię należy obierać ze skórki?
Cukinię możemy jeść wraz ze skórką. Odmiany o delikatnej, niemal integralnej skórce mogą być duszone, smażone lub gotowane wraz z nią. Najlepiej smakuje poszatkowana lub przygotowana na kształt spaghetti warzywnego.
Zawiera cenne minerały i witaminy, a do tego jest świetnym produktem, który nawadnia podczas upałów. Zbyt dojrzałe cukinie, które leżały zbyt długo na polu, mogą mieć twardą skórkę, którą warto obrać. Jednak jest jadalna i całkiem smaczna.