Pulpety zwykle kojarzą wam się z sosem pomidorowym lub koperkowym? To jedno z najpopularniejszych dań, zaraz po spaghetti bolognese z mielonego mięsa. Jednak nie zawsze małe kotleciki muszą być przygotowane z wołowiny czy drobiu. Te wiosenne kuleczki zasmakują smakiem i aromatem, który można skomponować na bazie warzyw. Główną rolę gra tutaj cukinia, która jest królową letnich obiadów. Nie tylko placków. Sprawdźcie nasz przepis, a zostanie z wami na znacznie dłużej.

Jak zrobić pulpety z cukinii?

Do tego dania przygotujcie tarkę lub drobną szatkownicę, z której pomocą zrobicie znacznie szybciej to danie. Wystarczy niewielka patelnia, aby obsmażyć drobne pulpety.

Składniki:

  • 2 małe cukinie lub 1 duża sztuka,
  • jajko,
  • 5 łyżek bułki tartej - w zależności, jak dużo wilgoci będzie zawierać cukinia,
  • bazylia świeża,
  • suszone zioła typu oregano i tymianek,
  • szczypta pieprzu,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia,
  • passata pomidorowa lub 600 g świeżych pomidorów,
  • oliwa z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku.

Przygotowanie:

  1. Pomidory sparzcie wrzątkiem i obierzcie ze skórki. Pokrójcie w ósemki.
  2. Jeżeli używacie passaty lub pomidorków w puszce, upewnijcie się, ze nie zawierają skórek.
  3. Przesmażcie na oliwie z oliwek pomidory na patelni z dodatkie3m wyciśniętego czosnku.
  4. Duście przez około 15 minut.
  5. Posiekajcie bazylię i dodajcie do sosu.
  6. Cukinię dokładnie umyjcie i odetnijcie końcówki.
  7. Zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach.
  8. Odciśnijcie nadmiar wody z cukinii.
  9. Doprawcie solą, pieprzem i ziołami.
  10. Wymieszajcie z jajkiem i bułką tartą.
  11. Jeżeli chcecie wzbogacić ich smak, wymieszajcie z kilkoma łyżeczkami mielonych migdałów lub mąką migdałową.
  12. Uformujcie drobne pulpety i smażcie na złoty kolor na oleju lub oliwie.
  13. Podawajcie z ciepłym sosem pomidorowym.

Czy cukinię należy obierać ze skórki?

Cukinię możemy jeść wraz ze skórką. Odmiany o delikatnej, niemal integralnej skórce mogą być duszone, smażone lub gotowane wraz z nią. Najlepiej smakuje poszatkowana lub przygotowana na kształt spaghetti warzywnego.

Zawiera cenne minerały i witaminy, a do tego jest świetnym produktem, który nawadnia podczas upałów. Zbyt dojrzałe cukinie, które leżały zbyt długo na polu, mogą mieć twardą skórkę, którą warto obrać. Jednak jest jadalna i całkiem smaczna.