Tradycyjna zupa pomidorowa, jaką pamiętamy ze stołówek czy barów mlecznych potrafi być trochę mdła. To właśnie z tego względu wiele osób mówi, że za nią nie przepada, a w rzeczywistości po prostu nie jedli jej dobrze doprawionej. Oprócz klasycznego zestawu przypraw, takiego jak sól i pieprz, warto dodać do niej jeszcze 1 nieco mniej typowy składnik. Zobaczcie patent Tomka Strzelczyka, a w końcu pokochacie pomidorową w tej wersji.

Jak podkręcić smak zupy pomidorowej?

Aby zupa pomidorowa była smaczniejsza, warto dorzucić do garnka szczyptę cukru dla przełamania kwaśnej nuty pomidorów. Innymi dobrymi dodatkami do podkręcenia jej smaku będzie też odrobina cynamonu, kilka listków świeżej bazylii czy szczypta oregano. Doskonały patent ma też Tomasz Strzelczyk, który dodaje do swojej pomidorówki papryczkę chili. Dzięki temu niepozornemu dodatkowi, zupa staje się wyrazista i mocno rozgrzewająca, a to idealne rozwiązanie na obecny początek jesieni i sezon na przeziębienia.

Szybko ugotujecie ją w szybkowarze:

Przepis na zupę pomidorową Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 3 l wody,
  • 2 udka z kurczaka,
  • 3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kawałek pora,
  • kawałek selera,
  • 5 pomidorów,
  • 1 papryczka chili,
  • 2 listki laurowe,
  • 5 szt. pieprzu w ziarnach,
  • 4 szt. ziela angielskiego,
  • świeży lubczyk,
  • 25 g masła,
  • 300 ml kwaśnej śmietany,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa myjemy i obieramy, a następnie wrzucamy do garnka, razem z udkami kurczaka. Jedną cebulę opalamy nad ogniem i również dorzucamy do naczynia. Wszystko zalewamy wodą i wsypujemy ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty. Tak przygotowany wywar gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5 godziny.

Drugą cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, papryczkę chili siekamy, a pomidory tniemy na ósemki. Wszystko wrzucamy na rozgrzane masło i lekko podsmażamy, po czym dorzucamy koncentrat pomidorowy i chochelkę bulionu i podgrzewamy całość jeszcze przez 10 minut.

Gotową masę pomidorową przecieramy przez sito i przelewamy do garnka z wywarem. Na koniec doprawiamy zupę pomidorową solą, pieprzem oraz cukrem do smaku i zabielamy ją zahartowaną śmietaną. 

 

Źródło: youtube.com/@ODDASZFARTUCHA