Pasty na kanapkę to niezwykłe połączenia smaków, które możemy dowolnie kreować. Sprawdzą się soczyste pomidory, aromatyczne marchewki, które po upieczeniu pięknie karmelizują się. Znany wszystkich hummus przygotujemy na bazie cieciorki lub z dodatkiem soczewicy czy fasoli. Bez względu na to, na jaką się zdecydujecie, jesień, to najlepszy okres na przetwarzanie warzyw na pyszności w słoikach. Dzisiaj zaprezentujemy wam bułgarski przysmak, który zawrócił nam w głowach. Robi się praktycznie smak, a smak i zapach to poezja.

Co zrobić, aby pasta na kanapki była gęsta za każdym razem?

Nie macie zbyt dużego doświadczenia w przygotowywaniu past kanapkowych? A może chcielibyście wiedzieć, jak zrobić je, aby za każdym razem były gładkie i bardzo gęste? Podpowiemy wam kilka metod, które nigdy nas jeszcze nie zawiodły:

  • do każdej pasty warzywnej warto dodać ugotowaną fasolę, cieciorkę lub słonecznik - te dodatki skutecznie zagęszczą każdą pastę na bazie pomidorów, selera, marchewki czy innych warzyw korzeniowych,
  • innym pomysłem jest użycie ugotowanych ziemniaków, najlepiej tych z poprzedniego dnia - powinny to być te w typie B lub C, czyli mączyste, idealne na potrawy typu knedle, pyzy czy pierogi,
  • warzywa do past najlepiej piec w piekarniku - karmelizowane pietruszki, kawałki gruszek czy selery są o wiele smaczniejsze po takiej obróbce termicznej niż po ugotowaniu w garnku.

Jak zrobić kawior z bakłażana do słoików?

Do przygotowania kawioru z bakłażana warto przygotować blachę do pieczenia oraz blender. Może przydać się również mikser, jeżeli chcecie skrócić czas pracy.

Składniki:

  •     300 g bakłażana;
  •     150 g pomidora;
  •     120 g marchewki;
  •     130 g papryki;
  •     70 g cebuli;
  •     30 g czosnku;
  •     10 g mielonej słodkiej papryki;
  •     1 papryczka chili;
  •     oliwa z oliwek,
  •     cukier,
  •     szczypta soli.

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą. Następnie obierzcie pomidory ze skórki, jeżeli nie lubicie jej pozostałości, marchewkę, czosnek oraz cebulę. Poszatkujcie cebulę oraz czosnek. Następnie zetrzyjcie marchewkę na dużych oczkach. Paprykę pokrójcie w kostkę lub paseczki. Bakłażana pokrójcie w mniejsze kawałki i zalejcie odrobiną oliwy z oliwek. Przełóżcie warzywa na blachę do pieczenia i równomiernie rozłóżcie. Pieczcie w 240 stopniach Celsjusza przez 30 minut.

Doprawcie solą i cukrem. Po tym czasie wyciągnijcie warzywa i przełóżcie do blendera - koniecznie po ostygnięciu. Zmielcie i przełóżcie pastę do słoików. Możecie zawekować smarowidło w słoikach. Zakręćcie pokrywki i przełóżcie do garnka z wodą. Pasteryzujcie przez 15 minut i wyciągnijcie na blat. Ułóżcie do góry dnem i pozostawcie do kolejnego dnia. Przechowujcie w spiżarce lub piwniczce.

Warzywna pasta z bakłażana smakuje wybornie na kromce świeżego chleba. Ale z powodzeniem możecie ją wykorzystać jako sos do makaronu, albo dodać do innego dania jednogarnkowego.