Większość przepisów na szarlotkę zaczyna się od obrania jabłek ich krojenia, tarcia lub gotowania na mus. Zwykle to właśnie ten etap zajmuje najwięcej czasu i roboty, ale można go pominąć. Wszystkich, którym nie chce się brudzić rąk przy tarce lub pieczołowicie kroić, uratuje szarlotka bąbelkowa. Poznajcie ten nietypowy i banalnie prosty sposób na wypiek, a pokochacie go od pierwszego upieczenia.

Jak zrobić szarlotkę szybciej i łatwiej?

Choć przepisy na jabłecznik i szarlotkę nieustannie się mnożą, to prawdziwym hitem internetu stała się jakiś czas temu szarlotka bąbelkowa. Co kryje się za tą tajemniczą nazwą? Choć brzmi to intrygująco, wielu z was może znać ten przepis po prostu jako szarlotka z połówek jabłek. Taka receptura nie wymaga ścierania jabłek na tarce czy krojeniu ich w plastry bądź kostkę, ponieważ owoce wystarczy przepołowić i przykryć płatem ciasta kruchego. W ten sposób powstanie efektownie pofalowany wierzch, przypominający właśnie rumiane bąbelki. 

Ten fantastyczny przepis podpatrzyliśmy na TikTokowym profilu @wszamto. Zobaczcie, jak zrobić takie pyszne ciasto z jabłkami krok po kroku.

@wszamto Jedliście kiedyś taką bąbelkową szarlotkę? #przepisy #ciasto #deser #jedzenie #jabłka #wszamto ♬ dźwięk oryginalny - Paula Golec

Przepis na szarlotkę bąbelkową

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 50 g serka śmietankowego
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cynamonu

Przygotowanie:

Jabłka obieramy, przekrajamy na pół i wydrążamy z gniazd nasiennych. Tak przygotowane owoce obficie posypujemy cukrem pudrem oraz cynamonem i odstawiamy na czas przygotowywania ciasta. W misce mieszamy mąkę, zimne masło, serek śmietankowy oraz żółtko, 2 łyżki cukru i szczyptę soli. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto, a następnie dzielimy je na 2 części, każdą z nich owijamy folią spożywczą i chłodzimy przez 30 minut.

Po tym czasie jedną porcję ciasta rozwałkowujemy i układamy na dnie formy, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 190 stopniach przez 15 minut. Na podpieczonym spodzie wysypujemy bułkę tartą i układamy połówki jabłek (wypukłą stroną do góry), a następnie przykrywamy je drugim płatem rozwałkowanego ciasta, delikatnie dociskając dłońmi, aby dokładnie przykryć jabłka. Tak przygotowana szarlotka bąbelkowa znów ląduje w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, tym razem na 45 minut.