Dla miłośników szarlotki mamy ciekawy przepis na pyszne, lekkie jabłkowe ciasto. Wymaga trochę pracy, ale efekt jest tego wart. Potrzebujecie kilku dużych, twardych jabłek, by w krótkim czasie zrobić bardzo efektowny wypiek. Wszystkie składniki oraz instrukcję krok po kroku znajdziecie w przepisie poniżej. 

Przepis na zawijane ciasto z jabłkami

Składniki:

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 80 ml mleka
  • 3 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 5-6 jabłek typu szara reneta albo antonówka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 60 g włoskich orzechów

Przygotowanie:

Zacznijcie od obrania jabłek. W przypadku ciast najlepiej sprawdzają się jabłka takich odmian, jak antonówka albo szara reneta. Mają zwarty miąższ, są dość suche i kwaśne. Dzięki temu ciasto później nie jest zbyt mokre od jabłek - inaczej mówiąc, nie robi się z niego “ciapa”. Na surowo odmiany te nie są zbyt smaczne, ale w cieście, po dodaniu cukru i innych składników, ich kwaśny smak doskonale się wybija i cały wypiek ładnie pachnie i smakuje jabłkami. 

Zetrzyjcie jabłka na dużych oczkach tarki. Wsypcie je na głęboką patelnię. Dodajcie cukier waniliowy oraz ok. 100 g białego cukru, co odpowiada 5-6 łyżkom stołowym. Włączcie gaz pod patelnią i podgrzewajcie kilka minut, aż puszczą sok, a cukier zacznie się karmelizować. Możecie w tym czasie rozgrzać już piekarnik do 180 stopni Celsjusza. 

Po kilku minutach jabłka z patelni będą już gotowe. Wsypcie do nich jeszcze posiekane drobno orzechy włoskie, łyżkę cynamonu i wymieszajcie. Odłóżcie to ostudzenia.

Następnie do dużej miski wbijcie 3 jajka, cukier i zacznijcie ucierać mikserem. gdy masa stanie się jednolita, ale jeszcze będzie płynna, wsypcie opakowanie cukru waniliowego. Zmiksujcie.

W kolejnych krokach do miski wlejcie mleko, wsypcie mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujcie kilka minut, aż składniki się połączą. 
Przygotujcie sobie prostokątną blaszkę o wymiarach 43x33 cm. Wyłóżcie ją papierem do pieczenia i ułóżcie jabłka. Rozłóżcie je równomiernie na blaszce i wyrównajcie z wierzchu.

Następnie na jabłka wlejcie ciasto i rozsmarujcie szpatułką. Wstawcie formę do piekarnika i pieczcie przez 12 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż ciasto się przyrumieni.

Wyjmijcie je z piekarnika i połóżcie na nim kolejną warstwę papieru do pieczenia. Postawcie na cieście duży, plastikowy pojemnik, pokrywkę lub inne naczynie, które przytrzyma placek. Szybkim ruchem obróćcie blachę do góry nogami tak, by jabłka znalazły się na wierzchu. Delikatnie złapcie za brzeg ciasta i zwińcie go w roladę.

Odczekajcie, aż ciasto ostygnie. Posypcie je cukrem pudrem i pokrójcie na porcje. Smacznego!