Zrobiliście wielki gar rosołu i zostało wam sporo ugotowanego mięsa? Zamiast po prostu wrzucać je do zupy, skorzystajcie z przepisu Jana Kuronia i przygotujcie z tego składnika coś dużo lepszego. Roboty jest dosłownie chwila, za to smak i zapach gotowego przysmaku oczarowuje każdego. Koniecznie spróbujcie, a mięso z rosołu już nigdy się u was nie zmarnuje.

Do czego można wykorzystać mięso z rosołu?

Jeśli po gotowaniu wywaru zostało wam pół garnka kurczaka, indyka, czy innych rodzajów mięs, koniecznie zróbcie prosty i pyszny pasztet z przepisu Jana Kuronia. To zdecydowanie najlepszy sposób na przerobienie rosołowych "resztek", bo robi się go szybko i łatwo, a smakuje obłędnie i ma idealnie aksamitną konsystencję. Przepis na pasztet z rosołu jest banalnie prosty i wykorzystacie do niego nie tylko mięsa, ale i gotowane warzywa z zupy. Do takiej bazy musicie dodać już tylko jajka, bułkę tartą i aromatyczne przyprawy. Wszystko wystarczy dokładnie zblendować i upiec, a efekt zachwyci każdego. Zobaczcie, jak zrobić pasztet z rosołu krok po kroku. 

Przepis na pasztet z mięsa z rosołu Jana Kuronia

Składniki:

  • 800 g gotowanego mięsa z rosołu,
  • 600 g gotowanych warzyw z rosołu,
  • 3 jajka,
  • 40 g bułki tartej,
  • 50 ml oleju,
  • 2 duże cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 1/3 płaskiej łyżki mielonego czarnego pieprzu,
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego,
  • pół płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżka papryki słodkiej,
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • 1 płaska łyżka suszonego imbiru,
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka mielonej kolendry i 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego.

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Gotowane mięso z rosołu oddzielamy od kostek i mieszamy z podsmażonymi i gotowanymi warzywami oraz jajkami, bułką tartą, olejem i wszystkimi przyprawami. Całość blendujemy na gładką masę i przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki. Teraz musimy kilkukrotnie uderzyć blaszczą o stół, aby masa wypełniła dokładnie całą formę. Tak przygotowany pasztet z mięsa z rosołu przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez około 45 minut.

 

Źródło: instagram.com/jasiek_kuron_gotuje/