Nie macie już pomysłu na ulubione schabowe? Z reguły panierujecie je w bułce tartej i smażycie na chrupko? To wszystko? Ten klasyk nigdy się nie nudzi, ale gdy macie ochotę na coś jeszcze bardziej sycącego, warto postawić na coś nowego. Wyobraźcie sobie połączenie kotletów i ulubionych wytrawnych pierogów w jednym daniu. Jak to możliwe? Podpowiemy wam w poradzie poniżej, aby móc cieszyć się nowymi kulinarnymi doznaniami.

Jakich ziemniaków najlepiej używać do farszu?

Do farszu najlepiej wybierać takie ziemniaki, które będą miały jak najwięcej skrobi. Dzięki temu nadzienie nie będzie wodniste. To sprawia, że łatwo uformujecie go i poporcjujecie do wybranego dania. Dodatkowo najlepiej ugotować je dzień wcześniej lub użyć tych, które zostały nam z poprzedniego obiadu. Nigdy nie dodawajcie świeżych ziemniaków, wprost po gotowaniu. To nada zbyt dużej ilości wilgoci i sprawi, ze może wypłynąć bokami podczas obróbki cieplnej.

Wybierajcie najlepiej odmiany z typu C - mogą to być Lord, Mila czy Satina. Sprawdzi się także dobrze znany Irys czy Irga. W przypadku młodych ziemniaków, należy zapytać sprzedawcy, czy są suche po ugotowaniu. W większości wypadków, lekko żółtawe w środku odmiany, bywają najbardziej wodniste.

Jak zrobić ruskie schabowe z farszem?

Przygotujcie patelnię, najlepiej tę teflonową oraz tłuczek, dzięki któremu z pewnością uda się przygotować cienkie i delikatne kotlety schabowe.

Składniki:

  • 5-6 kotletów wieprzowych z karczku lub schabu,
  • biała cebula, duża,
  • kostka twarogu,
  • jajko,
  • 250 g ziemniaków mączystych,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • masło,
  • olej do smażenia,
  • bułka tarta.

Przygotowanie:

  1. Kotlety na schabowe dokładnie panierujcie w soli i pieprzu.
  2. Następnie roztłuczcie za pomocą tłuczka między dwiema warstwami folii, aby kawałki mięsa nie rozchodziły się po blacie.
  3. Jeżeli chcecie, aby mięso było bardziej wyraziste, dodajcie na jego wierzch odrobinę przeciśniętego czosnku.
  4. Cebulę obierzcie, pokrójcie w mniejszą kosteczkę i zesmażcie na patelni.
  5. Dodajcie wcześniej ugotowane ziemniaki do miski i przeciśnijcie je przez praskę.
  6. To samo zróbcie z twarogiem.
  7. Wymieszajcie z zeszkloną cebulą i doprawcie solą i pieprzem.
  8. Nadziejcie plastry schabu dużą porcją farszu jak na ruskie pierogi.
  9. Dokładnie obtoczcie w mące, jajku i bułce tartej.
  10. Smażcie na złocisty kolor przez około 4 minuty z każdej strony.
  11. Podawajcie z ulubioną surówką z kiszonej kapusty lub mizerią.