Po zjedzeniu takiej zupy na pewno zrobi wam się ciepło na sercu i przyjemnie w brzuchu. Ta jesienna zupa poprawi nastrój każdemu i rozgrzeje was po powrocie ze spaceru w wietrzny, deszczowy dzień. To doskonały moment na otwarcie sezonu na ten przysmak. Jeśli macie wszystkie składniki, przygotowanie - od podsmażania składników do podania - zajmie wam ok. 15 minut. Składniki są niedrogie, łatwo dostępne i na tyle znane, że być może nawet wszystkie macie w domu. 

Zupa serowa - czeski rarytas 

Czesi kochają smažený sýr i wszystko, co serowe. U naszych południowych sąsiadów na pierwsze danie zamówicie zupę serowo-czosnkową, czosnkową lub czystą zupę serową. Najczęściej z grzankami. W czeskiej wersji powstaje na żółtym serze, z ewentualnym dodatkiem serka topionego. U nas bywa różnie. Zupa serowa po polsku często jest uproszczona i robi się ją na serkach topionych. 

Co to właściwie jest serek topiony?

Do produkcji serka topionego używa się tradycyjnych, popularnych serów, m.in. ementalera czy goudy. Powstaje on z takiego zmielonego, podgrzewanego sera z dodatkiem masła, mleka, mleka w proszku i soli, które pozwalają stopić klasyczny ser i otrzymać produkt o zupełnie innej konsystencji. Do takiego sera dodaje się też często np. paprykę konserwową, zioła i inne dodatki. Serek topiony ma kiepską renomę ze względu na dodatki do żywności, w tym tłuszcze częściowo utwardzone. Istnieją jednak serki bez takich dodatków. Szukajcie więc produktów o prostym składzie bez zbędnych substancji, bo to z nich zupa serowa wyjdzie najlepsza.

Zupa serowa z serków topionych - przepis

Składniki:

  • 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 300 g śmietankowego serka topionego
  • 2 cebule
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku lub bazylii
  • pieprz do smaku
  • grzanki i posiekany szczypiorek

Sposób przygotowania: 

Posiekajcie drobno czosnek i cebulkę. Rozgrzejcie w garnku oliwę i zeszklijcie cebulę. Do takiej cebulki dodajcie czosnek i smażcie jeszcze chwilę, aż czosnek zacznie pachnieć. Smażąc, jednocześnie mieszajcie, by nic się nie przypaliło. Zalejcie zawartość garnka bulionem i zagotujcie. Następnie dodajcie serek topiony i mieszajcie, aż się rozpuszczą. Jeśli chcecie, zmiksujcie zupę serową na krem i oprószcie świeżo zmielonym pieprzem. Podawajcie z pieczywem lub grzankami i posiekanym szczypiorkiem. Na wierzch możecie zetrzeć trochę sera żółtego.