Wszyscy kochamy sałatki. Dodajemy je do obiadu, do grilla, jemy same, albo wkładamy do słoików na zimę. Ogórki kiszone to doskonały składnik sałatek, bo jego wyrazisty smak nadaje sałatce wyrazu i ostrości. Nie potrzeba dodawać już wielu przypraw czy składników, bo ogórek broni się sam. Można jednak jeszcze podkręcić i wydobyć smak kiszonego ogórka eksperymentując z sosem. Zobaczcie, jak może zmienić smak sałatka z ogórków kiszonych, dzięki 1 małej zmianie składników.

Jakie dodatki najlepiej pasują do ogórków kiszonych?

Aby wydobyć smak kiszonego ogórka, dobrze zestawić go z musztardą. Jej gorzki i lekko słodkawy smak pozwala na uwydatnienie kwaśności ogórka. Ogórek dobrze sprawdzi się też jako dodatek do czosnkowego sosu lub greckiego tzaziki. Oprócz tego ogórki kiszone “lubią się” z cebulą oraz marchewką. W tym połączeniu tworzą wyraziste w smaku, a jednocześnie bardzo zdrowe sałatki. 

Połączenie smaku słonego i słodkiego

Pewnie nie wiecie, że badacze z Florydy przeprowadzili eksperyment, w którym udowodnili, że połączenie smaku słonego i słodkiego powoduje prawdziwy “haj” naszych kubków smakowych. Badania były wprawdzie przeprowadzane pod kątem smakowania słonego karmelu, ale w przypadku sałatki z ogórków kiszonych też ma to zastosowanie. Jeśli dodacie do nich... miodu, wasze kubki smakowe będą szaleć ze szczęścia. Wypróbujcie ten 1 kluczowy składnik sosu, a już nigdy nie zrobicie tej sałatki w inny sposób.  

Sałatka z ogórków kiszonych, którą można jeść miskami

Ta sałatka zapewni Wam wrażenia smakowe na długi czas i niejeden raz zaskoczy waszych gości.

Do jej przygotowania potrzebujecie:

  • 5 małych, zgrabnych ogórków kiszonych
  • 1 czerwonej cebuli
  • 25 g miodu
  • 30 ml oleju lnianego
  • pęczku koperku
  • odrobiny soli i pieprzu

Ogórki kroicie w kosteczkę i wrzucacie do miski. Cebulę obieracie z łusek i kroicie w piórka, a koperek siekacie drobno. Wrzucacie do miski a w osobnej miseczce mieszacie olej, miód, sól oraz pieprz. Polewacie tym składniki sałatki i mieszacie dokładnie, aby każdy składnik sałatki zanurzony został w przepysznym sosie. Nakładacie do miseczki i możecie już rozpływać się z zachwytu nad swoimi kulinarnymi umiejętnościami.