Na półkach sklepowych można znaleźć wiele różnych rodzajów alkoholu. Różnią się sposobem wytwarzania, a także składem. Te dość znaczące różnice deprymują to, jak dany trunek smakuje. Każdy z koneserów trunków dobrze wie, że każdy rodzaj alkoholu wymaga specjalnego naczynia, z którego będzie można pić dany hard drink. W sklepach dostępne są różne rodzaje kieliszków. Jakie kieliszki do czego? Jak trzymać kieliszek? Jak serwować alkohol? O tym dowiecie się więcej z tego artykułu.

Rodzaje kieliszków a savoir-vivre

W sklepach można znaleźć wiele różnych rodzajów alkoholu, jednak czy zastanawiałeś/aś się może kiedyś jakie szkło do jakiego alkoholu? Dla wielu osób takie pytanie może być niezwykle trudne, dlatego, że nie znają zasad savoir-vivre, które definiują, jakie naczynie będzie najlepsze do danego rodzaju trunku. Co ciekawe, według zasad savoir-vivre możemy wyróżnić co najmniej cztery rodzaje kieliszków. Jakie kieliszki, do czego według tych reguł?

Podawanie danego alkoholu w danym naczyniu jest bardzo ważne, ponieważ to właśnie dzięki temu jesteśmy w stanie podać trunek w najlepszej możliwej postaci, a także uwolnić jego smakowy potencjał.

Samo podanie alkoholu w danym naczyniu to nie wszystko – trzeba je również uprzednio przygotować. Jak trzymać kieliszek? To wszystko zależy od trunku, do którego jest przeznaczony.

Kieliszki do wody

Najpierw zaczniemy od naczyń, z których będziemy pić wodę. Dla wielu z Was może być to dziwne, szczególnie że woda nie jest napojem alkoholowym. Jednak zasady savoir-vivre mówiące o podawaniu wody nakazują podawanie tego napoju w specjalnym kieliszku. Czym on się różni od dobrze znanych nam kieliszków od wina? Przede wszystkim w przypadku wody czasza (ważne, żeby była stosunkowo pojemna) naczynia osadzona powinna osadzona na niewielkiej nóżce. Co ciekawe, w sklepach, jak i restauracjach można znaleźć wiele kieliszków o różnych wielkościach, ale zawsze będą one wyglądać tak samo, czyli niewielka nóżka ze stosunkowo pojemną czaszą.

Kieliszki do wody bardzo mocno przypominają wyglądem te, które podajemy do wina, ale co ważne, według zasad savoir-vivre dopuszcza się podania wody w pękatych lub nawet kwadratowych kieliszkach.

Kieliszki do wódki

Do tej pory przyzwyczajeni byliście pewnie do picia wódki z owalnych kieliszków o różnych pojemnościach. Co ciekawe, według zasad savoir-vivre ten wysokoprocentowy trunek można podawać w wielu kieliszkach o różnych kształtach. Niektóre z nich przypominają miniaturowe wersje naczyń, w których podaje się szampany. Jak trzymać kieliszek do wódki? Częstą praktyką jest podawanie kieliszka zmrożonego, a wysokogatunkową wódkę podaje się w temperaturze pokojowej. Jeśli chcesz, aby wódka na twoim przyjęciu była podawana z klasą, to koniecznie odłóż standardowe kieliszki i podaj te, których czasza osadzona jest na niewielkiej nóżce. Kieliszki do wódki powinny mieć pojemność od 30 do 60 ml, a trunek powinno się wlewać tak, aby w naczyniu zostało około 4 mm wolnej przestrzeni.

Kieliszki do wina czerwonego

Każda osoba wie, że na przyjęciach lub imprezach w gronie znajomych każde wino powinno podawać się w kieliszkach. Kieliszki do tego rodzaju alkoholu to najpopularniejsze kieliszki i według zasad savoir-vivre nie powinno się wina podawać w innych naczyniach niż tych, które mają czaszę zwężającą się ku górze. Co najważniejsze, muszą one mieć długą nóżkę, pojemność od 180 do 300 ml, a także być przezroczyste. Jak trzymać kieliszek do wina czerwonego? To nic trudnego, wystarczy chwycić kieliszek w miejscu łączenia nóżki z czaszą, choć można spotkać się z praktyką trzymania takiego naczynia u podstawy nóżki.

Kieliszki do wina białego

Jak serwować alkohol, jakim jest białe wino? Kieliszki do białego wina są niezwykle podobne do tych, w których serwujemy czerwone wino, ale różnią się one przede wszystkim pojemnością – mają one od 80 do 150 ml. Ich kształt również się nieco różni, ale to ze względu na ich wielkość. Do tego rodzaju wina kieliszki są smuklejsze i mniejsze. Jak trzymać kieliszek do wina białego? Podobnie jak w przypadku czerwonego, czyli za nóżkę (można też u podstawy lub nasady). Co ciekawe, każdy gatunek wina białego podaje się w innym kieliszku.

Kieliszki do likieru

Jak serwować alkohol, jakim jest likier? Oczywiście, że w kieliszku. Zasady savoir-vivre wymagają od nas podania tego rodzaju trunku w specjalnym naczyniu. Co ciekawe, kieliszki do likieru są jednymi z niewielu, które są na swój sposób wyjątkowe. Ich budowa różni się od większości typów, a to ze względu na ich wielkość oraz proporcję nóżki do czaszy. Gdzie w standardowym kieliszku to czasza jest największą częścią, tak w tym rodzaju to nóżka jest nad wyraz długa. Co ważne, jest to niezwykle delikatne naczynie, dlatego należy na nie bardzo uważać. Warto dodać, że kieliszki do likieru idealnie nadadzą się do podania również wódek smakowych (które są właśnie likierami) oraz wysokogatunkowych.

AdobeStock

Kieliszki do szampana

Kieliszki do szampana cechuje strzelisty design, który jest jedyny w swoim rodzaju. Naczynie jest niezwykle smukłe, a tym samym nad wyraz eleganckie. Dzięki takiemu kształtowi, walory smakowe szampana są bardziej wyraziste, a bąbelki utrzymują się dłużej. Jak trzymać kieliszek do szampana? Zasady savoir-vivre wskazują nam, że powinno chwytać się go za nóżkę, a czaszę dopełniać do mniej więcej ¾ jej pojemności. Warto dodać, że są to niezwykle delikatne kieliszki, dlatego konieczne jest delikatne obchodzenie się z nimi.

Kieliszki do whisky

Z kieliszkami do whisky jest o tyle skomplikowana sprawa, że jest ich naprawdę wiele. Tymi najpopularniejszymi są old fashioned, a także tumbler. Pierwsza z nich posiada grube dno i jest wykonany z grubego szkła. Cechuje je charakterystyczny, kwadratowy kształt. Tumblery to szklanki, która przypomina swoim wyglądem bąbelek, ale o grubym dnie. Dzięki grubemu dnu niezwykle trudno ten trunek się nagrzewa. Sama szklanka ma około 250 ml pojemności i napełniamy ją jedynie do ¼.

Kieliszki do Martini

Jak serwować alkohol, jakim jest Martini? Kieliszek do tego trunku jest specyficzny i jedyny w swoim rodzaju. To naczynie bez wątpienia jest jednym z najbardziej efektownie wyglądających kieliszków, a to wszystko przez nietypowy kształt czaszy. Kieliszki te to kultowe stożkowe naczynia osadzone na wysokich, chudych nóżkach. Ważne jest, aby podczas napełniania kieliszka trunkiem pozostawić około centymetra przerwy.

Kieliszki do brandy

Kieliszki do brandy są osadzone na krótkiej nóżce, a ich czasza jest pękata. Ważną cechą takiego kieliszka jest jego barwa, a dokładniej jej brak – naczynie musi być w pełni przezroczyste, co pozwoli wizualnie ocenić trunek podczas degustacji. Według zasad savoir-vivre alkoholu powinno się nalewać jedynie około 30 ml (do 40 ml maksymalnie). Jak trzymać kieliszek do brandy? Podobnie jak do wina, czyli za podstawę czaszy, a nóżka powinna przechodzić przez przerwę pomiędzy palcami.

Kieliszek do piwa

Z kuflami do piwa jest o tyle ciekawie, że można spotkać wiele rodzajów, które są przygotowane ze względu na typ piwa. Wszystkim nam znane ciężkie kufle są przygotowane z myślą o porterach, lagerach, koźlakach oraz pilznerach. Wyróżnić możemy jeszcze szklankę stange (naczynie do jasnych piw), typu Weizen (do piw pszenicznych), Pilsner Flute (stosowana jest do pilznerów), a także French Jelly Glass, która jest przygotowana z myślą o piwach smakowych.