Z kruszonką, lukrem, bezą, budyniem - przepisy na szarlotkę mnożą się bez końca i można je przygotowywać na dziesiątki sposobów. Mało kto zna jednak przepis na szarlotkę czekoladową, a to wielka strata. To ciasto przebija klasyczną recepturę i zaskakuje smakiem każdego łasucha. Gwarantujemy, że kiedy szarlotka czekoladowa pojawi się na waszych stołach, szybko stanie się waszym ulubieńcem.

Czekoladowa szarlotka - jak ją zrobić?

Jak zrobić szarlotkę czekoladową? Wbrew pozorom ten przepis nie jest trudny ani pracochłonny. Wystarczy przygotować kakaowe kruche ciasto, z którego zrobimy zarówno spód, jak i chrupiącą kruszonkę. Dodatek odrobiny kakao sprawi, że krucha posypka nabierze jeszcze więcej aromatu i głębszego, mocniejszego smaku, przez co będzie się chciało wyjadać ją palcami. 

Kolejnym krokiem jest prosta masa budyniowa z jabłkami. Aby ją przygotować, trzeba tylko ugotować klasyczny budyń, a następnie dorzucić do niego pokrojone plastry owoców i wszystko wylać na schłodzony spód. Zobaczcie przepis krok po kroku i koniecznie wypróbujcie do w swoich domach.

Prosty przepis na szarlotkę czekoladową

Składniki:

  • 1 kg jabłek
  • 4 szklanki mąki
  • 350 g masła
  • 750 ml mleka
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 2 budynie waniliowe
  • 4 żółtka
  • 1,25 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy i mieszamy ze szklanką cukru, proszkiem do pieczenia oraz kakao. Następnie dodajemy zimne masło oraz żółtka i wszystko szybko zagniatamy na jednolitą masę. Kakaowe kruche ciasto dzielimy na 3 równe części i 2/3 zostawiamy, a 1/3 owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Pozostałym ciastem wylepiamy dno formy i posypujemy wszystko kaszą manną, a następnie chowamy blachę do lodówki. 

W tym czasie gotujemy masę budyniową. 500 ml mleka zagotowujemy w rondelku, a w pozostałych 250 ml rozpuszczamy budyniowy proszek oraz 1/4 szklanki cukru. Gotujemy gęsty budyń, a następnie zdejmujemy go z ognia i dorzucamy do niego obrane, pokrojone w półplasterki jabłka. 

Wyjmujemy blachę z lodówki i wylewamy na schłodzony spód masę budyniową z jabłkami. Następnie wyciągamy z zamrażarki resztę ciasta kruchego i ścieramy je na tarce, tworząc kruszonkę na wierzchu. Tak przygotowana szarlotka czekoladowa trafia do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 minut.