Z kruszonką, lukrem, bezą, budyniem - przepisy na szarlotkę mnożą się bez końca i można je przygotowywać na dziesiątki sposobów. Mało kto zna jednak przepis na szarlotkę czekoladową, a to wielka strata. To ciasto przebija klasyczną recepturę i zaskakuje smakiem każdego łasucha. Gwarantujemy, że kiedy szarlotka czekoladowa pojawi się na waszych stołach, szybko stanie się waszym ulubieńcem.
Czekoladowa szarlotka - jak ją zrobić?
Jak zrobić szarlotkę czekoladową? Wbrew pozorom ten przepis nie jest trudny ani pracochłonny. Wystarczy przygotować kakaowe kruche ciasto, z którego zrobimy zarówno spód, jak i chrupiącą kruszonkę. Dodatek odrobiny kakao sprawi, że krucha posypka nabierze jeszcze więcej aromatu i głębszego, mocniejszego smaku, przez co będzie się chciało wyjadać ją palcami.
Kolejnym krokiem jest prosta masa budyniowa z jabłkami. Aby ją przygotować, trzeba tylko ugotować klasyczny budyń, a następnie dorzucić do niego pokrojone plastry owoców i wszystko wylać na schłodzony spód. Zobaczcie przepis krok po kroku i koniecznie wypróbujcie do w swoich domach.
Prosty przepis na szarlotkę czekoladową
Składniki:
- 1 kg jabłek
- 4 szklanki mąki
- 350 g masła
- 750 ml mleka
- 4 łyżki kakao
- 3 łyżki kaszy manny
- 2 budynie waniliowe
- 4 żółtka
- 1,25 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy i mieszamy ze szklanką cukru, proszkiem do pieczenia oraz kakao. Następnie dodajemy zimne masło oraz żółtka i wszystko szybko zagniatamy na jednolitą masę. Kakaowe kruche ciasto dzielimy na 3 równe części i 2/3 zostawiamy, a 1/3 owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Pozostałym ciastem wylepiamy dno formy i posypujemy wszystko kaszą manną, a następnie chowamy blachę do lodówki.
W tym czasie gotujemy masę budyniową. 500 ml mleka zagotowujemy w rondelku, a w pozostałych 250 ml rozpuszczamy budyniowy proszek oraz 1/4 szklanki cukru. Gotujemy gęsty budyń, a następnie zdejmujemy go z ognia i dorzucamy do niego obrane, pokrojone w półplasterki jabłka.
Wyjmujemy blachę z lodówki i wylewamy na schłodzony spód masę budyniową z jabłkami. Następnie wyciągamy z zamrażarki resztę ciasta kruchego i ścieramy je na tarce, tworząc kruszonkę na wierzchu. Tak przygotowana szarlotka czekoladowa trafia do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 minut.