Jeśli budyń ryżowy kojarzy wam się z mdłą i brzydką „paciają”, nic bardziej mylnego. Ostatnio na jednej z imprez kulinarnych miałam przyjemność spróbować go w zaskakującej wersji. Skłoniło mnie to do poszukiwań własnej wersji tego przysmaku. Wyszło palce lizać. 

Budyń z ryżu - smaczniejszy niż myślicie

Jednym z lepszych budyni tego typu jadłam na festiwalu kuchni azjatyckiej. Na wydarzeniu była bardzo długa kolejka do stoiska z kuchnią perską, a że w takich sytuacjach zawsze jestem ciekawa, „za czym ta kolejka”, również postanowiłam do niej dołączyć. Przy „ladzie” okazało się, że jednym z przysmaków na słodko jest perski deser sholeh zard (pisownia angielska). Był to budyń ryżowy na bogato, w złotym kolorze, z dodatkiem przypraw:

  • kardamonu,
  • odrobiny anyżu
  • szafranu (który pięknie zabarwił ryż na złoto)
  • miodu
  • wody różanej
  • pistacji

Całość oprószona była dodatkowo odrobiną cynamonu. Deser po ostygnięciu miał konsystencję półstałego puddingu. Udało mi się kupić ostatnią porcję. Jego smak pamiętam do dziś, mimo, że minęło już trochę czasu. Pomyślałam, że zrobię w domu coś podobnego, ale (na początek) bardziej swojskiego.

W następnym podejściu ugotuję wersję z przyprawami, orientalną. Budyń ryżowy z bananami również jest super gęsty. Oprócz ryżu, który działa jak kleik, pomagają go zagęścić banany. Jest przy tym łagodny i słodki w smaku. Nadaje się nawet dla dzieci. Jeśli zależy wam na jak najbardziej budyniowej konsystencji, wykorzystajcie ryż o krótkich ziarnach, np. arborio. Takie ziarenka mają najwięcej cennej skrobi ryżowej. Obejdzie się bez dosypywania skrobi ziemniaczanej. 

Budyń ryżowy z bananami - przepis 

Składniki:

  • 100 g ugotowanego ryżu (zawartość 1 torebki)
  • 2,5 szklanki mleka
  • 1 banan
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny*

Opcjonalnie, dodatkowo (do przybrania): plasterki banana namoczone w soku z cytryny i kawałki orzechów (np. pistacji lub migdałów). 

Sposób przygotowania: 

Gotujcie ryż w mleku przez ok. 20 minut na małej mocy palnika, by rozmiękł i puścił skrobię ryżową. Mieszajcie co chwilę - by nie przywarł i się nie przypalił. Po upływie tego czasu zdejmijcie z ognia i odstawcie na 10 minut, by ostygł. Zmiksujcie przestudzony ryż na gładki krem przy pomocy blendera (pulsacyjnie) lub utłuczcie go tłuczkiem do ziemniaków. Podzielcie gotowy budyń na porcje i podawajcie deser przybrany kawałkami bananów i orzechów. Przed podaniem możecie schłodzić go w lodówce. 

Źródło przepisu: aniagotuje.pl