Pampuchy pewnie najlepiej znacie na słodko - podane ze śmietaną i cukrem, jogurtem lub ewentualnie okrasą na słono: np. cebulką lub skwarkami. Jeśli mam niewiele czasu, nie przygotowuję sama ciasta. Kupuję gotowe kluski i paruję je w 10-15 minut, a w międzyczasie przygotowuję dodatki. Takie pampuchy mają często bardzo dobry, krótki skład. Uważam, że w niczym nie ustępują robionym własnoręcznie. Mam na nie również inny pomysł.

Pampuchy na słono - bułki na parze inaczej niż zwykle

Bułki na parze po ugotowaniu przecinam i nadziewam, np. podsmażonym, rozdrobnionym mięsem z rosołu z dodatkami, np. w stylu azjatyckim: z sosem sojowym, startym imbirem, chili, czosnkiem, cebulką dymką i świeżym ogórkiem. Takie mięso doprawiam też w polskim stylu i dodaję do niego zrumienioną cebulkę, wymoczone wcześniej i podsmażone grzyby i nieco kiszonej kapusty. Podaję na gorąco.

Takie bułki zdarza mi się wkładać też do piekarnika. Pampuchy na słono często podaję w formie zapiekanek. Konsystencją i smakiem bardzo przypominają mi one typowe bagietki używane do PRL-owskich zapiekanek z pieczarkami i żółtym serem. Przepis podkręciłam suszonymi pomidorami i oliwkami, ale możecie z nich zrezygnować i pozostać przy pieczarkach z cebulką i żółtym serze.

Pampuchy nadziewane pieczarkami - przepis

Składniki:

  • 1 opakowanie bułek na parze
  • 500 g pieczarek
  • pół słoiczka pomidorów suszonych w oleju
  • garść pokrojonych oliwek
  • ok. 150 g sera feta
  • 1 duża łyżka masła
  • 1 cebula
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Przekrójcie bułki na pół i posmarujcie je masłem. Pieczarki pokrójcie w drobniejsze kawałki. Poszatkujcie cebulę. Rozkruszcie ser feta w dłoniach i odłóżcie na bok. Ze słoiczka wyjmijcie garść pomidorów i pokrójcie je drobniej. Pokrójcie też w plasterki oliwki. Podsmażcie cebulę i pieczarki na 2 łyżkach oleju spod suszonych pomidorów. Posólcie (oszczędnie, mamy też słone oliwki i ser feta) i popieprzcie. Cebula powinna się zeszklić i zezłocić, a grzyby zmienić kolor. Po chwili dodajcie na patelnię pokrojone oliwki i suszone pomidory. Zredukujcie pieczarki na patelni (odparujcie płyn), by powstała zwarty, niewodnisty farsz. Na każdą połówkę bułki nałóżcie po porcji podsmażonych pieczarek i po trochu oliwek oraz suszonych pomidorów. Na wierzchu posypcie serem feta. Rozgrzejcie piekarnik do 200 st. C i włóżcie przygotowane bułeczki. Przypieczcie przez ok. 5-7 minut.

 

Źródło: coonakombinuje.pl