Jedni budyń kochają, inni nie znoszą. Dla tych pierwszych mamy dobrą wiadomość. Budyń może być jeszcze lepszy i połączyć dwa ulubione desery, sernik i budyń. Nieprzekonani być może po zobaczeniu tego przepisu skuszą się i polubią ten smak od pierwszej łyżeczki.
Budyń o smaku sernika. Jak to możliwe?
Choć w dzisiejszych czasach sztuczne aromaty można dodać do wszystkiego, a każdy niemal produkt spożywczy może dzięki nim zyskać zupełnie inny smak (np. możemy zjeść lody o smaku pizzy), to nasz domowy budyń o smaku sernika ma całkiem naturalny smak i aromat, dzięki zawartości waniliowych serków. To one nadają mu przyjemnej, serowej konsystencji, jak również powodują, że wychłodzony budyń do złudzenia przypomina smak sernika na zimno.
Domowy budyń o smaku sernika - jak go wykonać?
Do wykonania budyniu potrzebne będą:
- 3 waniliowe serki, każdy po 200 g.
- 3 łyżki cukru
- 100 g masła
- 3 jajka
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 ml mleka
Pierwszy etap, to wykonanie typowego kogla-mogla, czyli utarcie jajek z cukrem na puszystą masę. Zrobicie to przy pomocy miksera. Później rozpuszczacie w niewielkim garnku 100 g masła (róbcie to na małym ogniu), a kiedy się rozpuści, dodajecie 3 serki waniliowe (mieszacie przy tym szybko rózgą lub łyżką) i na końcu wlewacie kogel-mogel. Bardzo istotne jest, aby w trakcie wykonywania budyniu, nie zagotować masy. Ma być więc gorąca, ale nie może się zagotować. Następnie wlewacie 100 ml mleka do szklanki i wsypujecie tam 2 łyżki mąki ziemniaczane. Mieszacie do momentu, aż nie będzie grudek i wlewacie do serowej masy. W tym momencie zwiększacie płomień pod garnkiem, bo mąka musi się lekko zagotować. Wystarczy około 2 minut. Tak przygotowaną masę wlewacie do naszykowanego naczynia.
Jak serwować domowy budyń o smaku sernika?
Jeśli budyń ma być formą podwieczorku i zjadacie go w gronie domowników, wówczas możecie swobodnie rozlać go do miseczek i udekorować na wierzchu np. kawałkiem pokruszonej czekolady. Kiedy serwujecie go przyjaciółkom i znajomym, możecie wlać go do dekoracyjnych szklanek i na wierzchu oprószyć wiórkami kokosowymi. Możecie też położyć na wierzchu owoce i dodać kilka listków mięty.