Kruche ciasto to doskonała baza do wypieków. Można je łączyć z owocami, serem, czy bakaliami, ale można tez zrobić je w wersji wytrawnej z warzywami i innymi dodatkami. Jesienią najczęściej serwujemy kruche ciasto z jabłkami albo gruszkami. Jednak siostra Anastazja ma swój pomysł i dodaje do niego pyszna masę budyniowa i owoce pigwowca.

Podwójnie kruche ciasto z  budyniem i pigwowcem od siostry Anastazji

W tym przepisie jest wszystko co najlepsze. Podwójne kruche ciasto, bajecznie kremowa masa budyniowa i kwaskowate owoce pigwowca. Siostra Anastazja nie idzie na łatwiznę i zamiast robić jedno ciasto i dzielić je na 2 części, robi 2 różne ciasta, w którym drugie, które kładzie na górę jest puszyste i dużo lżejsze dzięki innej technice przygotowania. Poznajcie ten przepis i od razu wypróbujcie, gdy trwa sezon na pigwowca, a za chwilę dojrzeje owoc pigwy. Oba te owoce będą idealnie pasować do tego niezwykłego ciasta.

Do ciasta możecie wykorzystać świeżo zebrane owoce, przesmażone na dżem by zmiękły i nabrały delikatności w smaku, ale możecie tez użyć zrobionych rok temu przetworów z pigwy, albo pigwowca.

Idealne foremki do tego typu ciasta:

Do przygotowania ciasta potrzebujecie:

Ciasto kruche 1:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 15 dag margaryny
  • 1 łyżeczka proszku
  • do pieczenia

Ciasto 2:

  • 15 dag mąki
  • 17 dag cukru kryształu
  • 4 jaja
  • 1 płaska łyżeczka proszku
  • do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju

Masa budyniowa:

  • 3/4 l mleka słodkiego
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 budynie jasne bez cukru

Zaczynamy od przygotowania ciasta kruchego 1. Zagniatamy z powyższych składników i wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.

Teraz przygotowujemy masę budyniową. Do rondelka wlewamy mleko, zagotowujemy i wsypujemy cukier, cukier waniliowy i budynie. Szybko mieszając otrzymamy kremową masę budyniową, która ostawiamy do lekkiego ostygnięcia. Pamiętajcie by górę przykryć folią, by nie utworzył się kożuch na powierzchni budyniu.

Przygotowujemy ciasto 2. Zaczynamy od ubicia białka, dodając stopniowo cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Dzięki temu ciasto będzie lekkie i puszyste.

Gdy mamy przygotowanie wszystkie masy przystępujemy do składania ciasta. Blachę wyłożoną papierem do pieczenia, albo wysmarowaną tłuszczem wykładamy ciastem kruchym 1. Na ciasto wykładamy dżem, albo konfiturę z pigwowca i całość zalewamy ciepłą masą budyniową. Na górę wykładamy ciasto 2, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C. Pieczemy ok. 50 min.

Podajemy posypane cukrem pudrem, albo lukrem.

Źródło: www.facebook.com/SiostraAnastazja