Płyn w cieście do naleśników jest niezbędny, by uzyskać właściwą konsystencję ciasta naleśnikowego. Najpopularniejszym wyborem jest woda gazowana, ale możecie też zastąpić ją wrzątkiem - on również pomoże ustabilizować ciasto. Zamiast wody świetnie nada się również mleko, a nawet maślanka - z nią ciasto będzie złociste i plastyczne. Naleśniki z tym dodatkiem łatwo poddadzą się rolowaniu. To jednak nie wszystkie dodatki, jakie można dodać do ciasta naleśnikowego. 

Z czym podawać naleśniki na słodko?

Naleśniki w tym wydaniu możecie podać nie tylko z twarożkiem waniliowym czy twarogiem z dodatkiem budyniu. Będą świetne również bez nadzienia, za to z miodem lub słodkim syropem (np. klonowym) i posiekanymi orzechami. Pysznym dodatkiem będzie również:

  • roztopiona w kąpieli wodnej czekolada,
  • pasta kokosowa, wiórki i bita śmietana,
  • ulubiony dżem lub
  • czekodżem
  • konfitura i owoce

Do nadziewania naleśników nadaje się również serek homogenizowany o dowolnym smaku. Taki serek będzie też świetnym składnikiem samego ciasta na naleśniki. 

Naleśniki z serkiem homogenizowanym - co daje jego dodatek?

Dodatek serka homogenizowanego o smaku waniliowym sprawi, że naleśniki nawet bez dodatków będą pyszne. Serek pomoże też lepiej związać ciasto i sprawi, że będzie ono gęstsze, a co za tym idzie, bardziej elastyczne. Jeśli planujecie naleśniki z serkiem homogenizowanym na słodko, koniecznie dodajcie serek o smaku waniliowym lub śmietankowym. Jeśli chcecie zrobić grubsze, ale wciąż elastyczne naleśniki odpowiednie do zawinięcia ze słonym farszem lub na krokiety, dodajcie naturalny serek homogenizowany bez cukru. Spełni on dokładnie taką samą rolę w cieście. 

Naleśniki z serkiem homogenizowanym - przepis

Składniki:

  • 400 g serka waniliowego lub śmietankowego
  • 6 czubatych łyżek mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka w temp. pokojowej
  • 4 średnie jajka w temp. pokojowej
  • 1/3 szklanki roztopionego masła - zwykłego lub klarowanego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Do roztopionego, przestudzonego masła dodajcie mleko i jajka w temp. pokojowej. Miksujcie, aż otrzymacie gładkie, lejące ciasto bez grudek mąki. Odstawcie na kilka minut, by ciasto trochę zgęstniało. Dzięki temu będzie elastyczne i naleśniki nie porwą się przy zwijaniu. 
  2. Nagrzejcie patelnię do naleśników - bez tłuszczu (ciasto zawiera już wystarczająco dużo masła). Zamieszajcie ciasto chochlą i nabierzcie nim porcję na 1 naleśnika. Rozprowadźcie ciasto po całej powierzchni patelni. Będzie ono gęstsze, możecie więc wylać nieco więcej niż zwykle. 
  3. Smażcie po 2 minuty po każdej stronie, odwracając na drugą stronę. Nie odwracajcie wcześniej - jeśli to zrobicie, naleśniki mogą się porwać.