Uwielbiam ciasto francuskie za to, że można z niego zrobić zarówno słodkie, jak i słone przekąski. Wystarczy kupić rulon gotowego ciasta i położyć na nim smakołyki. Pieczenie to tylko 12-15 minut i od razu można pałaszować pyszności. Oczywiście ciasto można zrobić samemu w domu, ale wymaga to dużo pracy i cierpliwości. łatwiej więc zaopatrzyć się w gotowe, którego cena nie jest wygórowana.

Łódeczki z ciasta francuskiego z brzoskwiniami

Kiedy zobaczyłam ten przepis, wiedziałam, że posmakuje nie tylko mi, ale całej mojej rodzinie i wcale się nie myliłam. Wszystko zjedliśmy błyskawicznie, zanim ciasto zdążyło wystygnąć. Do jego przygotowania potrzebujecie jedynie 3 składników i ewentualnie cukier puder do dekoracji. Całość zajmuje max. 20 minut a wykonanie jest tak proste, że poradzi sobie z tym każdy, nawet dzieci. Zachęcamy, by do zrobienia tych łódeczek zaprosić najmłodszych. Końcowy deser będzie im jeszcze bardziej smakował, gdy przygotują go własnoręcznie. Do wykonania łódeczek potrzebujecie:

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • opakowanie biszkoptów języczków
  • 1 rulon ciasta francuskiego
  • 2 łyżki mleka
  • cukier puder

Na początku nastawcie piekarnik na 210 stopni C.

Rozwińcie rulon ciasta francuskiego i pozostawcie na papierze, w który było zawinięte, albo przełóżcie na silikonową matę do pieczenia. Podzielcie ciasto na 6 prostokątów. Połówki brzoskwiń pokrójcie na plasterki. Na każdym kwadracie ułóżcie po 2 biszkopty. Nasączcie je sokiem z brzoskwiń, smarując pędzelkiem. Na biszkopty ułóżcie pokrojona połówkę brzoskwinie, na każdy kawałek 1 połówka. Teraz brzegi ciasta francuskiego posmarujcie mlekiem, by lepiej się skleiło. I teraz najważniejsze, sklejanie. Dwa brzegi złóżcie do środka i sklejcie, a następnie wywińcie pod ciasto. To samo zróbcie z drugim brzegiem. na filmie poniżej zobaczycie, że to całkiem łatwe. Gdy wszystkie łódeczki będą już sklejone, posmarujcie wierzch ciasta mlekiem i wstawcie do nagrzanego piekarnika na 12-15 minut, by się ładnie zrumieniły, ale nie spaliły.

Po wyciągnięciu można od razu jeść, trzeba tylko uważać, by nie poparzyć języka gorącymi brzoskwiniami. Biszkopty pod wpływem soku zmiękną i tworzą przepyszny spód, na którym ułożone są brzoskwinie. Te łódeczki z ciasta francuskiego i brzoskwiń, to deser, który pokochacie od razu.

redakcja

Rada

Zamiast brzoskwiń można dać inne owoce z puszki, ananasy, mango, albo gruszki. Za każdym razem łódeczki będą smakować doskonale.

Zobaczcie, jak je zrobić krok po kroku:


Źródło: Instagram/dolci_veloci89