Robicie co roku słoiki z buraczkami zasmażanymi lub tartymi w occie? Tym razem wybierzcie inne przetwory i po prostu zakiście je jak ogórki, a będziecie zachwyceni. Tak przygotowane warzywa smakują o niebo lepiej, a do tego mają o niebo lepsze właściwości. Jedzcie je ze smakiem, a skorzysta na tym nie tylko podniebienie, ale i zdrowie, uroda oraz samopoczucie.

Kiszone buraki - właściwości

Kiszone buraczki to prawdziwa bomba witaminowa, gdyż znajdziemy w nich witaminy C, A i te z grupy B, a do tego liczne minerały, takie jak żelazo, potas, wapń i fosfor. Do tego należy dodać oczywiście cenne bakterie kwasu mlekowego, powstałe w procesie fermentacji, które działają jak naturalne probiotyki. Na co pomagają kiszone buraki? Okazuje się, że ten przysmak ucieszy nie tylko kubki smakowe, ale i wspomoże cały organizm:

  • wzmacniają odporność,
  • wspomagają trawienie,
  • regulują pracę jelit,
  • pomagają zwalczać anemię,
  • obniżają poziom złego cholesterolu,
  • działają antybakteryjnie,
  • poprawiają pracę wątroby,
  • zwiększają wydolność,
  • poprawiają koncentrację,
  • pozytywnie wpływają na nerki,
  • wpływają na odbudowę włókien kolagenowych.

Prosty przepis na kiszone buraki

Składniki:

  • 2,5 kg buraków
  • 1,5 l wody
  • 2 łyżki soli
  • 8 liści laurowych
  • 8 baldachów kopru
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego

Przygotowanie:

1. Buraki myjemy, obieramy, odcinamy oba końce i kroimy na połówki, a większe części w grube plastry. Następnie przekładamy je do słoików i do każdego z nich wkładamy po 2 listki, 2 baldachy kopru, 2 ząbki czosnku oraz po 1/4 łyżeczki gorczycy, ziela angielskiego i pieprzu.  

2. Następnie gotujemy wodę i rozpuszczamy w niej 2 łyżki soli. Tak przygotowaną solanką wypełniamy słoiki i zakręcamy wieczka tak, by dochodziło do nich powietrze. Tak przygotowane słoje odstawiamy do miejsca o temperaturze pokojowej, ale bez nasłonecznienia na 3 dni.

3. Po tym czasie zbieramy z wierzchu pianę i czekamy kolejne 2-3 dni, a po tym czasie kiszone buraki będą już gotowe.