Lubicie robić latem leczo z cukinii? Następnym razem spróbujcie dodać do niego pewien nieoczywisty składnik, a będziecie tam zachwyceni rezultatem, że od razu przygotujecie kolejną porcję. To coś, co zwykle dorzucamy do ciast i deserów, ale mało kto wie, jak genialnie podkręca smak cukinii, papryki i pomidorów. Już kilka garści tego taniego produktu pozwoli wydobyć z leczo wszystko to, co najlepsze.

Jak zrobić leczo z cukinii inaczej?

Klasyczny przepis na leczo zawiera tylko cukinię, paprykę, cebulę i pomidory lub zrobiony z nich koncentrat czy przecież. Warto jednak nieco go wzbogacić, dodając jeszcze 1 składnik z warzywniaka, jednak wcale nie jest to warzywo. Do cukiniowego gulaszu genialnie pasują tanie i bardzo popularne owoce, czyli śliwki. Okazuje się, że słodko-kwaśny smak tych fioletowych pyszności z drzewa świetnie podkręca delikatną cukinię z papryką, a do tego dodaje całości aromatu.

Oczywiście teraz mamy pyszne świeże śliwki i powinniśmy z nich korzystać, ile tylko możemy, jednak kiedy ten czas minie, warto przygotować też leczo z kiełbasą i suszoną śliwką, które również wychodzi przepyszne, choć ma już zupełnie inny charakter. 

Leczo ze śliwkami - przechowywanie

Aby na dłużej zachować smak leczo z cukinii i śliwek, warto zawekować je do słoików. W tym celu musimy tylko zagotować potrawę i przelać ją do czystych, wyparzonych słoików. Ważne jest też, aby mocno zakręcić wieczka, a przedtem porządnie je wysuszyć, bo inaczej mogą nie chwycić. Tak przygotowane leczo na zimę pasteryzujemy przez około 15 minut, a następnie studzimy i ustawiamy słoiki w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu. Odpowiednio przechowywane leczo do słoików zachowa smak i kolor przez długie miesiące.

Przepis na leczo ze śliwkami

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 2 kolorowe papryki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 dojrzałe pomidory
  • 6 śliwek,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

1. Wszystkie warzywa i owoce dokładnie myjemy. Cukinię, cebulę i czosnek obieramy, z papryki i śliwek usuwamy pestki. Cukinię i paprykę kroimy w dość dużą kostkę, cebulkę i czosnek drobno siekamy, a śliwki kroimy na ćwiartki. Pomidory parzymy we wrzątku, zdejmujemy z nich skórkę i bardzo drobno je siekamy.

2. Cebulę z czosnkiem podsmażamy na oliwie. Gdy się zeszklą, dorzucamy paprykę i cukinię, a na koniec dorzucamy śliwki i pomidory. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez około 40 minut.

Leczo z cukinii i śliwek - z czym podawać?

Takie leczo z cukinii ze śliwkami genialnie smakuje solo, ale aby uzyskać bardziej treściwy i sycący obiad, warto podawać je z dodatkami. W tym celu sprawdzą się:

  • biały lub jaśminowy ryż,
  • chleb pszenny lub na zakwasie,
  • kasza gryczana,
  • kasza pęczak,
  • grillowane ziemniaki,
  • ugotowany makaron,
  • chrupiące grzanki z bagietki.