Każdy, kto hoduje własny warzywniak, wie jak długo potrafi się ciągnąć czekanie na soczyście czerwone pomidory. Jeśli wy też nie możecie się już doczekać, aby zerwać swoje warzywa, możecie zastosować prosty patent, który przyspieszy ich rumienienie się. Wystarczy podlać krzaczki odżywką z ziarenek sezamu, a nie obejrzycie się, jak będą gotowe do zbioru. Tańszej odżywki nie znajdziecie. Zobaczcie, jak zrobić ten domowy nawóz do pomidorów.

Jak dbać o krzaki pomidorów?

Jeśli wasze krzaczki rosną powoli, a same pomidory długo pozostają zielone i nie chcą się zaczerwienić, być może popełniacie błąd w pielęgnacji tych roślin:

  • gleba do hodowli pomidorów powinna być piaszczysto-gliniasta o lekko kwaśnym pH,
  • ziemia musi też dobrze utrzymywać wilgoć,
  • pomidorów nie uprawia się z bezpośrednim sąsiedztwie papryki i ziemniaków,
  • należy je obficie podlewać, ale uważać, aby nie zalewać liści,
  • najlepsza temperatura do uprawy pomidorów to 22-27 stopni,
  • w miarę wzrostu krzaczka, warto usuwać dolne liście,
  • co 3-4 lata należy zmienić miejsce uprawy pomidorów na inne.

Jak zrobić naturalny nawóz do pomidorów?

Jeśli powyższe warunki są spełnione, a pomidorki wciąż długo się czerwienią, warto zasilić je nawozem z sezamu i skrobi ziemniaczanej. Jak go zrobić? To banalnie proste. Wystarczy zblendować 3 łyżki sezamu i 1 łyżkę skrobi na drobny proszek, a następnie rozpuścić go w 1 l wody. Tak przygotowaną mieszankę odstawiamy na około 3 godziny, a po tym czasie miksujemy ją na gładki płyn. 

Gotowy nawóz sezamowy stosujemy, rozcieńczając go z wodą w proporcji 1 szklanka na 5 l wody. Możemy używać go zarówno do podlewania bezpośrednio do gleby, jak i spryskiwania.

Czym nawozić pomidory? Inne domowe sposoby

Jeśli nie macie w swoich kuchennych szafkach sezamu, jeszcze nic straconego. Pomidory możecie bowiem zasilać wieloma innymi kuchennymi składnikami. Najpopularniejsze z nich to:

  • soda oczyszczona,
  • drożdże,
  • pokrzywa,
  • skórki z bananów,
  • fusy z kawy.