Lubiana przez Polaków Ewa Wachowicz ma w zanadrzu przepisy na każdą okazję. Często są to ciekawe wariacje na temat dobrze znanych nam potraw. Na swojej oficjalnej stronie Ewa podzieliła się ciekawym przepisem na kluski śląskie inaczej. Do każdej kluseczki wkłada pewien dodatek, który nadaje im ciekawego smaku i zupełnie innej konsystencji. W takiej wersji będą świetnie smakowały na słodko, ale również na wytrawnie - na przykład polane gęstym, mięsnym sosem z pieczeni i okraszone cebulą. Przekonajcie się sami. 

Jak zrobić dobre kluski śląskie?

Zanim poznamy przepis na kluski śląskie Ewy Wachowicz, zacznijmy od podstaw. Aby danie wyszło perfekcyjnie, trzeba pamiętać o 3 podstawowych zasadach. Pierwsza zasada to metoda dzielenia na 4, która pozwala odmierzyć idealną ilość skrobi potrzebną do zrobienia smacznych klusek. Kolejna rzecz, o jakiej trzeba pamiętać, to rodzaj ziemniaków. W przypadku klusek najlepsze będą ziemniaki typu C, czyli mączyste. Nie zawierają dużo wody, a po ugotowaniu łatwiej będzie je rozgnieść. Istotna jest też temperatura ziemniaków na kluski - nie mogą być zimne, ponieważ masa będzie się rozpadać

Co dodać do klusek śląskich - nietypowy pomysł Ewy Wachowicz

Kiedy dopilnujemy już wszystkich powyższych czynników, możemy przejść do doprawiania ciasta, a tutaj świetny będzie patent Ewy Wachowicz. Prezenterka słynnego programu kulinarnego wciska do każdej z uformowanych klusek śląskich małe kawałki jabłka, które nadają jeszcze więcej smaku i ciekawej chrupkości. Zobaczcie ten wyjątkowy przepis i koniecznie przetestujcie go w swoich kuchniach.

Przepis Ewy Wachowicz na kluski śląskie

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 dojrzałe jabłko
  • mąka ziemniaczana
  • sól

Przygotowanie:

Obierzcie ziemniaki i pokrójcie je na mniejsze kawałki. Włóżcie do garnka, zalejcie wodą i zagotujcie. Gdy zacznie wrzeć, posólcie ziemniaki gotujcie do miękkości (20-30 min, w zależności od wielkości ziemniaków). Odcedźcie i odstawcie do ostudzenia.

Następnie przeciśnijcie ziemniaki przez praskę albo ugniećcie je tłuczkiem. Włóżcie je do dużego garnka - tak będzie najłatwiej odmierzyć ilość mąki, która jest zależna od tego, ile macie ziemniaków. Ułóżcie je równo na dnie i podzielcie na 4 części. Jedną z nich połóżcie na reszcie masy ziemniaczanej, a w puste miejsce wsypcie tyle mąki, by całkowicie je pokryła. Następnie wymieszajcie składniki i wyróbcie ciasto.

Obierzcie jabłko i pokrójcie je w drobną kostkę. Następnie z ciasta formujcie kluski i do każdej z nich włóżcie kawałek jabłka. Zróbcie jeszcze tradycyjne wgłębienie na środku i włóżcie kluski do wrzącej wody. Gotujcie je partiami przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmijcie łyżką cedzakową, rozłóżcie na talerze i podajcie z ulubioną okrasą. Smacznego!