Dlaczego warto jeść czosnek?
Każda główka czosnku to bogactwo witamin (B1, B2, witamina C, witamina A), aminokwasów, pierwiastków – potasu, wapnia, magnezu, saponin, związków flawonoidowych o działaniu antyoksydacyjnym, kobaltu i chromu. Najcenniejsze są lotne związki siarki i olejki eteryczne bogate w allicynę. To one odpowiadają za intensywny i ostry zapach czosnku.
Właściwości zdrowotne czosnku
Nie bez powodu czosnkowi od lat przypisywane były magiczne moce. Wierzono, że odstrasza wampiry i złe duchy. Ze względu na swój bogaty skład czosnek ma również wiele innych właściwości.
Czosnek znany jest przede wszystkim z pozytywnego wpływu na podniesienie odporności i właściwości przeciwzakrzepowe. Ale to tylko część z wielu zalet spożywania tego warzywa.
- W okresie jesienno-zimowym czosnek powinien znaleźć się na stałe w naszej diecie. Dzięki swoim właściwościom wspomaga leczenie infekcji wirusowych, zwłaszcza związanych z układem oddechowym. Za sprawą wysokiej zawartości lotnych związków siarki czosnek ułatwia odkrztuszanie, zwiększa potliwość, obniża gorączkę, rozgrzewa, oraz udrażnia drogi oddechowe.
- Znajdująca się w czosnku allicyna korzystnie wpływa na nasz układ sercowo-naczyniowy. Spożywanie 1 ząbku czosnku dziennie, wzmocni nasze naczynia krwionośne i poprawi krążenie krwi. Pomoże też zmniejszyć poziom złego cholesterolu we krwi. Ma to wpływ na ograniczenie ryzyka wystąpienia zakrzepów krwi, zawału serca i udaru. Czosnek wpływa też na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.
- Kolejną zaletą jedzenia czosnku jest jego wpływ na procesy trawienne i pracę wątroby. Warto o tym pamiętać, po zjedzeniu ciężkostrawnej potrawy. Stymuluje produkcję soków trawiennych, usprawnia pracę trzustki i zwiększa apetyt.
- Codzienne jedzenie czosnku zapobiega odkładaniu się soli w organizmie. A ta w większej ilości ma negatywny wpływ na nasz układ kostno-stawowy. Czosnek odbudowuje tkankę chrzęstną oraz stawową, zmniejsza utratę masy kostnej i zapobiega rozwojowi choroby zwyrodnieniowej stawów.
- Czosnek może być stosowany jako pomoc w walce z pasożytami układu pokarmowego, a to za sprawą silnego działania bakteriobójczego. Zawarte w czosnku olejki eteryczne potrafią zahamować rozwój wielu niebezpiecznych bakterii, odpornych na działanie chemicznych antybiotyków.
- Czosnek skutecznie wspiera układ immunologiczny człowieka w walce z nowotworami. To dzięki zawartości różnych przeciwutleniaczy. Jego regularne spożywanie może mieć wpływ na zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka jelita grubego, okrężnicy i żołądka.
- Zawarte w czosnku antyoksydanty zwalczają wolne rodniki i powstrzymują powstawanie nowych, dzięki czemu spowalniają procesy starzenia skóry.
- Czosnek powinny też jeść osoby cierpiące na cukrzycę typu 2. Regularne spożywanie tego cennego warzywa wpływa na zmniejszenie poziomu cukru we krwi i spowalnia rozkład insuliny.
- Czosnek ma też pozytywny wpływ na odchudzanie. Jeden ząbek zawiera jedynie 3 kalorie, a dzięki aktywnym składnikom aktywuje przemianę materii i poprawia trawienie, spala tłuszcz podskórny i pomaga usunąć nadmiar płynów z organizmu.
Trzeba też pamiętać, że obróbka cieplna pozbawia czosnek jego wielu właściwości. Dlatego, by skorzystać z jego zdrowotnych wartości, powinien być zjadany na surowo.
Kto powinien uważać na spożywanie czosnku?
Przede wszystkim należy pamiętać o umiarze. Nie powinno się przekraczać dziennej dawki, czyli ok. 2 ząbki czosnku. Większa ilość może spowodować niestrawność i ból brzucha. Na spożywanie czosnku powinny też uważać osoby mające wrażliwe jelita, oraz osoby z niskim ciśnieniem, chorobą zakrzepową i chorobami nerek. Warto obserwować jak nasz organizm reaguje na różne ilości tego warzywa i jeżeli są one dla nas niepokojące, skonsultować się z lekarzem specjalistą.