Ozdobione kremem, serduszkami i słodkimi posypkami mogą być słodkim upominkiem lub miłosnym wyznaniem. Oto 5 przepisów na proste babeczki na walentynki! ->>

Babeczki korzenne

Składniki:

  • 220 g mąki,
  • 3/4 szklanki brązowego cukru,
  • łyżka kakao,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 i 1/2 przyprawy do piernika,
  • jajko,
  • 225 ml oleju,
  • 250 ml jogurtu naturalnego

Dekoracja:

  • szklanka śmietany kremówki,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • 200 g serka mascarpone,
  • łyżeczka przecieru z dzikiej róży,
  • odrobina soku z buraków

Połącz suche składniki. Dodaj jajko roztrzepane z olejem i jogurtem. wymieszaj i przełóż do wyłożonych papilotkami foremek do muffinek. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Kremówkę  ubij z cukrem pudrem. Połącz z serkiem. Dodaj przecier z dzikiej róży i sok z buraków. Wymieszaj. Kremem udekoruj muffinki.

Czekoladowe babeczki

Składniki:

  • 300 g mąki,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2/3 szklanki cukru, cukier waniliowy,
  • 2 jajka, 170 ml mleka,
  • 150 g rozpuszczonego masła,
  • 150 g czekolady

Połącz suche składniki. Dodaj jajka roztrzepane z mlekiem i wymieszane z masłem oraz pokrojoną grubo czekoladę. Masę wymieszaj i przełóż do wyłożonych papilotkami foremek do muffinek. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st.C. Udekoruj dowolnie i zaraz podawaj.

Kakaowe ze śmietanową czapą

Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • szklanka mleka,
  • 2 łyżki likieru kawowego.

Do dekoracji:

  • szklanka kremówki,
  • łyżeczka cukru pudru,
  • łyżeczka zagęstnika do śmietany,
  • wiórki z czekolady

Połącz suche składniki. Dodaj jajka roztrzepane z olejem i mlekiem oraz likier. Wymieszaj i przełóż do wyłożonych papilotkami  foremek do muffinek. Piecz 25 minut w 180 st. C. Kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem do śmietany. śmietaną udekorować wystudzone muffinki. Posypać wiórkami z czekolady.

Kokosowe z różowym kremem

Składniki:

  • 150 g maki,
  • 8 łyżek wiórków kokosowych,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • skórka starta z połowy cytryny,
  • 2 jajka,
  • 120 g rozpuszczonego masła,
  • 2 łyżki soku z cytryny

Dekoracja:

  • 80 g białej czekolady,
  • 200 ml śmietany kremówki,
  • cukier puder i cukrowe perełki do dekoracji

Połącz suche składniki. Dodaj jajka roztrzepane z masłem i sokiem z cytryny. Masę wymieszaj i przełóż do wyłożonych papilotkami foremek do muffinek. Piecz 25 minut w 180 st.C. Czekoladę rozpuść razem ze śmietaną. Przestudź i ubij. Dodaj sok z buraka lub barwnik spożywczy. Krem nałóż na babeczki. Posyp resztą cukru pudru i udekoruj np. cukrowymi perełkami.

Babeczki Red Velvet

Składniki:

  • 4 łyżki miękkiego masła,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki maślanki,
  • jajko,
  • 1 i 1/4 szklanki mąki,
  • 1/4 szklanki kakao,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • płaska łyżeczka czerwonego barwnika w proszku,
  • tłuszcz do foremek,
  • czerwone serduszka do dekoracji

Na krem:

  • 300 g serka mascarpone,
  • 150 g kremówki,
  • cukier puder (niekoniecznie)

Masło zmiksować z cukrem, maślanką i jajkiem. Mąkę wymieszać z kakao, sodą i barwnikiem. Dodać do masła z dodatkami. Wymieszać. Foremki do muffinek wysmarować masłem. W 2/3 napełnić ciastem. Piec ok. 25 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku. Mascarpone ubić z kremówką i ewentualnie z cukrem pudrem. Wystudzone muffinki przełożyć do papilotek. Udekorować kremem i serduszkami.