Ozdobione kremem, serduszkami i słodkimi posypkami mogą być słodkim upominkiem lub miłosnym wyznaniem. Oto 5 przepisów na proste babeczki na walentynki! ->>
Babeczki korzenne
Składniki:
- 220 g mąki,
- 3/4 szklanki brązowego cukru,
- łyżka kakao,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 i 1/2 przyprawy do piernika,
- jajko,
- 225 ml oleju,
- 250 ml jogurtu naturalnego
Dekoracja:
- szklanka śmietany kremówki,
- 2 łyżeczki cukru pudru,
- 200 g serka mascarpone,
- łyżeczka przecieru z dzikiej róży,
- odrobina soku z buraków
Połącz suche składniki. Dodaj jajko roztrzepane z olejem i jogurtem. wymieszaj i przełóż do wyłożonych papilotkami foremek do muffinek. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C. Kremówkę ubij z cukrem pudrem. Połącz z serkiem. Dodaj przecier z dzikiej róży i sok z buraków. Wymieszaj. Kremem udekoruj muffinki.
Czekoladowe babeczki
Składniki:
- 300 g mąki,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2/3 szklanki cukru, cukier waniliowy,
- 2 jajka, 170 ml mleka,
- 150 g rozpuszczonego masła,
- 150 g czekolady
Połącz suche składniki. Dodaj jajka roztrzepane z mlekiem i wymieszane z masłem oraz pokrojoną grubo czekoladę. Masę wymieszaj i przełóż do wyłożonych papilotkami foremek do muffinek. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st.C. Udekoruj dowolnie i zaraz podawaj.
Kakaowe ze śmietanową czapą
Składniki:
- 250 g mąki,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3 łyżki kakao,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- 1/2 szklanki oleju,
- szklanka mleka,
- 2 łyżki likieru kawowego.
Do dekoracji:
- szklanka kremówki,
- łyżeczka cukru pudru,
- łyżeczka zagęstnika do śmietany,
- wiórki z czekolady
Połącz suche składniki. Dodaj jajka roztrzepane z olejem i mlekiem oraz likier. Wymieszaj i przełóż do wyłożonych papilotkami foremek do muffinek. Piecz 25 minut w 180 st. C. Kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem do śmietany. śmietaną udekorować wystudzone muffinki. Posypać wiórkami z czekolady.
Kokosowe z różowym kremem
Składniki:
- 150 g maki,
- 8 łyżek wiórków kokosowych,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2/3 szklanki cukru,
- cukier waniliowy,
- skórka starta z połowy cytryny,
- 2 jajka,
- 120 g rozpuszczonego masła,
- 2 łyżki soku z cytryny
Dekoracja:
- 80 g białej czekolady,
- 200 ml śmietany kremówki,
- cukier puder i cukrowe perełki do dekoracji
Połącz suche składniki. Dodaj jajka roztrzepane z masłem i sokiem z cytryny. Masę wymieszaj i przełóż do wyłożonych papilotkami foremek do muffinek. Piecz 25 minut w 180 st.C. Czekoladę rozpuść razem ze śmietaną. Przestudź i ubij. Dodaj sok z buraka lub barwnik spożywczy. Krem nałóż na babeczki. Posyp resztą cukru pudru i udekoruj np. cukrowymi perełkami.
Babeczki Red Velvet
Składniki:
- 4 łyżki miękkiego masła,
- 2/3 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki maślanki,
- jajko,
- 1 i 1/4 szklanki mąki,
- 1/4 szklanki kakao,
- 1/2 łyżeczki sody,
- płaska łyżeczka czerwonego barwnika w proszku,
- tłuszcz do foremek,
- czerwone serduszka do dekoracji
Na krem:
- 300 g serka mascarpone,
- 150 g kremówki,
- cukier puder (niekoniecznie)
Masło zmiksować z cukrem, maślanką i jajkiem. Mąkę wymieszać z kakao, sodą i barwnikiem. Dodać do masła z dodatkami. Wymieszać. Foremki do muffinek wysmarować masłem. W 2/3 napełnić ciastem. Piec ok. 25 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku. Mascarpone ubić z kremówką i ewentualnie z cukrem pudrem. Wystudzone muffinki przełożyć do papilotek. Udekorować kremem i serduszkami.