Przepisy na piernik

Piernik – przekładany, z czekoladą, z bakaliami
Piernik może być przygotowany na wiele różnych sposobów. Ten tradycyjny, staropolski, zrobiony na cieście, które dojrzewa ponad miesiąc, najlepiej po upieczeniu przekroić na blaty. Poszczególne części przekładamy dżemem lub powidłami śliwkowymi. Piernik można też przełożyć słodkim kremem i polać polewą czekoladową. Innym pomysłem na pyszny piernik jest przygotowanie go tuż przed świętami. To opcja dla zabieganych, osób, które nie mają czasu nastawiać wcześniej ciasta. Taki szybki piernik warto wzbogacić solidną porcją bakalii czy kakao. Do piernika można także dodać kawałki jabłek lub gruszek – ich smak dobrze komponuje się z aromatycznymi przyprawami korzennymi. Piernik może też stanowić piękną ozdobę świątecznego stołu – uformujmy go w kształt wieńca i połóżmy na środku, będzie pięknie!

Polecane przepisy