Pyszna sałatka na szpinakowym biszkopcie. - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Szpinak myjemy i osuszamy, miksujemy z dodatkiem żółtek, oleju, czosnku i przypraw na gładki krem.Mąkę przesiewamy przez sitko,dodajemy proszek do pieczenia oraz szpinak ,mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę.delikatnie łączymy ze szpinakową masą.formę o wymiarach 20*30 cm.smarujemy margaryną wykładamy papierem do pieczenia,wylewamy masę szpinakową wkładamy do uprzednio nagrzanego piekarnika.Pieczemy 30 minut w temp.180 stopni C.Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy w foremce do wystudzenia.
Ziemniaki,marchewkę, pietruszkę myjemy gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie,studzimy obieramy.4 marchewki trzemy na tarce o dużych oczkach odkładamy .Jajka,ogórki jabłka oraz resztę warzyw kroimy w średnią kostkę,cebule drobno siekamy dodajemy groszek ,majonez doprawiamy do smaku ,mieszamy.Sałatkę równomiernie rozkładamy na biszkopcie,na wierzch kładziemy startą marchewkę.Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.Po czasie sałatkę kroimy na równe kawałki porcjujemy na talerz.Dekorujemy cienko pokrojoną sałatą.SMACZNEGO.