Sos bałkański

Ocena:

4.48 (188)

  • 30 min.
  • dla 1 osoby
Moja wersja sosu bałkańskiego

Składniki:

  • mały bakłażan
  • trzy świeże czerwone papryki
  • łyżeczka przecieru pomidorowego
  • duży ząbek czosnku
  • ostra papryka w proszku
  • dwa pomidory
  • cebula
  • olej

Sos bałkański - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Bakłażana zawijamy w folię i wkładamy do goracego piekarnika az stanie się miekki,pokrojoną papryke podsmażamy na oleju z cebulą i czosnkiem. Gdy cebulka sie zeszkli dorzucamy pokrojone pomidory bez skorki i/lub przecier pomidorowy, czekamy az sie rozpadna, dokładamy bakłażana i doprawiamy. Sos powinien miec konsystencje majonezu wiec jesli jest taka potrzeba mozna go odparowac lub ew zagescic.Całość mozna zblenderowac . Super nadaje sie do miesa lub np kiełbasek z grilla.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne