ZUPA PULPETOWA

zupa pomidorowo - paprykowa z pulpecikami

Dodany przez: Majka211

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 2 głosów)

Składniki

  • 20 dag mielonego mięsa drobiowego
  • 2 kostki rosołowe
  • 2 marchewki
  • pół selera
  • 1 cebula
  • 1-2 czerwone papryki
  • 2-3 pomidory –mogą być z puszki
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki gęstego nat jogurtu, może być śmietana
  • 10 dag startego żółtego sera 2 jajka 3 łyżki masła
  • garść posiekanej zieleniny – natka pietruszki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę, seler i marchew zetrzeć na tarce z dużymi otworami lub drobno poszatkować. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w makaronik, pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki, zetrzeć na tarce z dużymi otworami lub drobno posiekać.
  2. Zagotować rozpuszczone kostki rosołowe, dodać najpierw cebule, seler i marchewkę, a po 5 min. Wrzucić pomidory oraz paprykę i dodać masło. Spróbować, ewentualnie doprawić.
  3. Mielone mięso, kaszę manną, starty żółty ser, jedno jajko wyrobić na jednolita masę, doprawić pieprzem i solą. Formować malutkie pulpeciki, obtaczać je w mące, dodawać do zupy.
  4. Gotować 15 min na umiarkowanym ogniu. Pozostał jajko ubić lekko z jogurtem i rozprowadzić w kilku łyżkach lekko ostudzonej zupy. Wlać do garnka i delikatnie wymieszać, uważając, aby się nie ścięło. Przed podaniem obficie posypać posiekana zieleniną.
  5. LEPSZA JEST NA DRUGI DZIEŃ!! :)
mięso obiad zupa pulpetowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze