Zupa gulaszowa

Ocena:

4.44 (155)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 3 osób
ostar i smaczna ............

Składniki:

  • 600 g wieprzowej łopatki
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 puszki groszku
  • 5 średnich ziemniaków
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1,5 l bulionu ( u mnie rosół )
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 4 suszone papryczki peperoncini
  • 1/4 łyżeczki pikantnej mieszanki pieprzów
  • 1 łyżka kucharka w płynie
  • sól do smaku
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 100 g koncentratu pomidorowego

Zupa gulaszowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wsypać słodką paprykę i chwilę ją smażyć. Wrzucić pokrojone mięso i smażyć do zrumienienia. Cebulę i marchew oraz ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ziemniaki oraz marchew zalać wodą. Do podsmażonego mięsa dodać pokrojoną cebulę i dalej chwilę smażyć. Zawartość patelni przełożyć do większego garnka, zalać bulionem oraz dodać liść i ziele i gotować mięso prawie do miękkości. Następnie dodać pokrojoną marchewkę, ziemniaki i paprykę oraz resztę przypraw i dalej gotować na małym ogniu. Kukurydzę, groszek i fasolę odsączyć ( fasolę opłukać ) i dodać do zupy. Potem dodać koncentrat i wszystko zagotować. W miarę potrzeby doprawić. Mąkę rozrobić z odrobiną wody i zagęścić nią zupę po czym zagotować. Zupę podawać gorącą z pieczywem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne