ŻMIJA

Ocena:

4.49 (195)

  • 60 min.
ŻMIJA - PYCHA :)

Składniki:

  • ŻMIJA
  • Ciasto:
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanki cukru
  • 8 łyżek letniej wody
  • 10 łyżek oleju
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • Krem:
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • kostka masła
  • Polewa czekoladowa:
  • 1 łyżka margaryny
  • 1/3 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao

Żmija - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cukier utrzeć z żółtkami, dodać olej i wodę, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę, którą delikatnie domieszać do ciasta. Podzielić je na dwie porcje, a do jednej z nich dodać kakao. Piec w długiej i wąskiej formie keksowej nasmarowanej dokładnie tłuszczem w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Ciasto należy upiec dzień wcześniej. Przygotować krem: budyń ugotować na twardo(dodać mniej mleka), zimny utrzeć z masłem, cukrem i jajkiem. Ciasto pokroić na kromki, przekładać kremem, układając na przemian jasne i ciemne ciasto. Przygotować polewę: wszystkie składniki włożyć do rondelka, podgrzewając na niewielkim ogniu doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Następnie zdjąć z ognia i jeszcze przez 3-4 minuty intensywnie ucierać. Gdy polewa zaczyna gęstnieć, polać nią ciasto. Na wierzchu posypać można ciasto - póki polewa jest gorąca - wiórkami kokosowymi czy mielonymi orzechami lub migdałami albo kandyzowaną skórką pomarańczowa. Ciasto kroić na skos.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne