piernik_bez_jajek

Piernik bez jajek

Ocena:

4.48 (153)

  • 1 godz. 30 min.

Dobry, szybki i smaczny

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej,
  • szklanka cukru pudru,
  • pół słoika dżemu truskawkowego,
  • pół szklanki oleju,
  • szklanka mleka,
  • 2łyżeczki sody oczyszczonej,
  • łyżeczka przyprawy do pierników,
  • łyżka margaryny,
  • 2łyżki bułki tartej.
  • Polewa:
  • 1/2 kostki(12,5 dag) masła,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • 4łyżeczki wody,
  • 4łyżeczki ciemnego kakao,
  • mały kieliszek ciemnego
  • aromatycznego rumu

Piernik bez jajek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mąkę
  • cukier puder
  • sodę i przyprawę do pierników dokładnie wymieszać.Dżem utrzyj z olejem i ciepłym mlekiem.Podczas ucierania dodawać stopniowo mąkę .Formę do pieczenia wysmarować margaryną i posypać tartą bułką .Przełożyć ciasto do formy i piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do temp.160 st C. Przygotowujemy polewę: do rondelka wkładamy masło
  • dodajemy cukier
  • kakao i wodę.Stawiamy na niewielkim i
  • od momentu
  • gdy składniki się zagotują
  • trzymamy
  • cały czas mieszając
  • przez 7 min. Polewę zdejmujemy z ognia ; przez minutę ucieramy
  • dodajemy rum
  • dokładnie mieszamy i gorąca oblewamy przechłodzone ciasto. Rum można zastąpić aromatem bądź w ogóle nie dodawać
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne