Pieczone ziemniaki w panierce, zamiast frytek lub ziemniaków z wody
Składniki:
0,5 kg ziemniaków
1/3 szklanki bułki tartej
2 łyżki mielonej ostrej papryki
1 łyżka curry
1 łyżka mielonego pieprzu ziołowego
sól
olej do smażenia
Ziemniaki w panierce - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na ćwiartki. Bułkę tartą wymieszać z przyprawami. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucić ziemniaki. Pierwszą część ziemniaków smażyć na małym ogniu posypując bułką zmieszaną z przyprawami (wsypać całość panierki). Pozostałe ziemniaki można już obtaczać w oleju zmieszanym z panierką. Ziemniaki muszą być obtoczone ze wszystkich stron. Opanierowane ziemniaki wrzucić na blachę z wylanym olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 45 minut. Można podawać jako dodatek do grillowanego mięsa, lub jako samodzielne danie podane z sałatką pomidorową.